Politika

BM özel temsilcisi Kabil'de Taliban yetkilileriyle insani yardım konusunu görüştü

UNAMA resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada Deborah Lyons'un, Taliban hükümetinin istihbarat başkanı Molla Abdulhak Vasik ile BM personelinin güvenliği, İslam Devleti'ni...

Abone Ol

UNAMA resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada Deborah Lyons'un, Taliban hükümetinin istihbarat başkanı Molla Abdulhak Vasik ile BM personelinin güvenliği, İslam Devleti'nin tehdidi ve Afganlar için insani yardımın önemi konularını ele almak üzere bir araya geldiğini söyledi. Lyons, yurtdışında Afganistan hakkında çeşitli toplantılara katıldıktan sonra geçtiğimiz günlerde Kabil'e geri dönmüştü.

UNAMA'ya göre Lyons Çarşamba günü de Taliban'ın İçişleri Bakanı Molla Seraceddin Hakkani ile bir toplantı yaptı ve bu toplantıda Afganistan'daki tüm BM ve insani yardım personelinin Afgan halkına yardımcı olabilmesi için tehdit veya engel olmadan çalışabilmesi gerekliliğine vurguda bulundu.

UNAMA açıklamasında, "Toplantıda ayrıca, özellikle ekonominin yeniden başlatılması, kamu personelinin ve sağlık çalışanlarının maaşlarının ödenebilmesi ve bunların yanı sıra ilaç ve gıdanın en çok ihtiyaç duyanlara ulaştırılması adına Afganistan'daki güç durumu iyileştirmek için atılacak müşterek adımlarda karşılıklı güven gerekliliği de ele alındı" denildi.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Martin Griffiths bu ay başında Kabil'i ziyaret ederek Taliban liderleri ile görüşmeler gerçekleştirmişti. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ise Afganistan'daki insani kriz durumunu konuşmak üzere Pazartesi günü Cenevre'de düzenlenen üst düzey bakanlar toplantısında, Afganistan'da tam ekonomik çöküş yaşanma olasılığının "ciddi" olduğunu söyledi ve acil destek temin edilmesi gerektiğinin altını çizdi. Birleşmiş Milletler, Salı günü, Afganistan'ın hızla harekete geçebilmesi için ülkelerden 1,2 milyar ABD doları bağış talebinde bulunmuştu.