Sağlık

BM Örgütleri akut açlıkla mücadele eden yoksul ülkeler için alarma geçti

Genel merkezleri Roma'da bulunan iki örgüt, Yemen, Güney Sudan ve Nijerya'nın kuzey kesiminin listenin başında olduğu ve bu bölgelerin felaket seviyesinde akut açlıkla karşı k...

Abone Ol

Genel merkezleri Roma'da bulunan iki örgüt, Yemen, Güney Sudan ve Nijerya'nın kuzey kesiminin listenin başında olduğu ve bu bölgelerin felaket seviyesinde akut açlıkla karşı karşıya olduğunu gösteren 37 sayfalık bir rapor yayınladı. Raporda, etkilenen ülkelerin çoğunluğu Afrika'da olsa da, akut açlığın Asya'da Afganistan, Ortadoğu'da Suriye ve Lübnan'ın yanı sıra Latin Amerika ve Karayipler bölgesindeki Haiti dahil olmak üzere dünyanın çoğu bölgesinde hızla artacağı belirtildi.

FAO ve WFP dünyada 34 milyondan fazla kişinin "acil derecede akut açlıkla boğuştuğunu" kaydederken bunun söz konusu insanlar için açlıktan ölmenin bir adım öncesi anlamına geldiğini söyledi. Rapora göre, gelecek aylarda uluslararası yardımlar artmazsa sayı keskin bir şekilde yükselebilir.

Yazılı bir açıklama yapan FAO Genel Direktörü Qu Dongyu, "Çekilen acıların büyüklüğü endişe verici düzeydedir" dedi ve şöyle devam etti: "Hayatları kurtarmak, geçim kaynaklarını korumak ve en kötü durumu önlemek için hemen harekete geçmek ve hızlı hareket etmek hepimizin görevidir."

Qu, "Zamana karşı yarışmalı ve yerel gıda üretimini korumak, istikrarlı hale getirmek ve hatta artırmak için elimizdeki bu fırsatın kaybolup gitmesine izin vermemeliyiz" diye ekledi. WFP İcra Direktörü David Beasley ise Qu'nun yorumlarına katılarak şunları söyledi: "Gözlerimizin önünde bir felaket yaşandığına şahit oluyoruz. Çatışmaların yol açtığı, iklim şokları ve Kovid-19 açlık pandemisinin körüklediği kıtlık, milyonlarca ailenin kapısını çalıyor."