Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı (WFP) ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) yaptıkları ortak yazılı açıklamada, Lübnan'daki Suriyeli mülteci nüfusunun neredeyse tamamının, hayatta kalmak için gerekli olduğu düşünülen temel mal ve hizmetleri karşılayamadığını vurguladı.

Açıklamada, Çarşamba günü yayınlanan Lübnan'daki Suriyeli Mültecilerin 2021 Güvenlik Açığı Değerlendirmesi'nin ön bulgularına atıfta bulunularak, on Suriyeli mülteciden dokuzunun hala aşırı yoksulluk içinde yaşadığı korkunç bir durumun ortaya çıktığı bildirildi.

UNHCR'nin Lübnan'daki temsilcisi Ayaki Ito yaptığı açıklamada, Lübnan lirasının devalüasyonu ve fahiş fiyat artışı doğrultusunda Suriyeli mülteci aileleri için sadece hayatta kalmanın bile imkansız hale geldiğini belirtti. Açıklamada, 6-14 yaş arası çocukların ilkokula devam oranının 2021'de yüzde 25 düşmesiyle, krizin en ağır yükünü Suriyeli mülteci çocukların çektiği belirtildi. Açıklamaya göre, Suriyeli çocuklar arasındaki çocuk işçi sayısındaki artış eğilimi 2021 yılında da devam ederken, şu anda ülkede en az 27 bin 825 Suriyeli çocuk işçi bulunuyor.

UNICEF'in Lübnan'daki Temsilcisi Yukie Mokuo yaptığı açıklamada, "Lübnan'da tırmanan kriz, mülteci olanlar dahil en savunmasız çocukları riske atıyor. Giderek daha fazla aile, çocuklarını genellikle tehlikeli ve riskli koşullarda çalışmaya göndermek, yaşça küçük kızlarını evlendirmek veya sıkı disiplin uygulamak gibi olumsuz tedbirlere başvurmaya zorlanıyor" dedi. Açıklamada ayrıca, 3 BM kuruluşunun da Lübnanlılar ve mülteciler dahil tüm savunmasız topluluklar için en çok ihtiyaç duyulan hayat kurtarıcı desteği sağlamak amacıyla hükümet ve ortaklarla birlikte çalışmaya devam ettiği belirtildi.

BM: Hamas-İsrail çatışmasında 340.000 Filistinli yerinden oldu BM: Hamas-İsrail çatışmasında 340.000 Filistinli yerinden oldu

Editör: İRFAN KARSLI