Çin, İsviçre'ye tek taraflı vize muafiyeti tanıyacak Çin, İsviçre'ye tek taraflı vize muafiyeti tanıyacak

Patten yaptığı yazılı açıklamada, "Kadınlar, barışçıl protestolarda bulunma ve şiddetten uzak yaşam haklarına sahip. Afganistan'ın kontrolünü eline alan Taliban yetkilileri, bu haklara saygı gösterme ve bu hakları koruma görevini de üstlenmiş oldu" ifadelerini kullandı.

Patten, "Afganistan'da kadınların sadece barışçıl protesto haklarını kullandıkları için kırbaçlandığı, elektrikli coplarla dövüldüğü ve hırpalandığına ilişkin görüntüler beni dehşete düşürdü ve öfkelendirdi. Temel hak ve özgürlüklerine saygı gösterilmesi için mücadele veren tüm Afgan kadınlarla dayanışma içinde olduğumu bildirmek isterim" diye konuştu. Patten, "Taliban'ı Afganistan'daki tüm kadın ve kızların tüm haklarını sağlama görevlerini yerine getirmeye, onlara karşı bu kabul edilemez şiddetin normalleştirilmesini derhal sonlandırmaya ve bu ihlalleri izleyip soruşturarak bu tür şiddet olayları her nerede ve her ne zaman meydana gelirse gelsin faillerden hesap sormaya çağırıyorum" dedi.

Bu alenen işlenen ihlallerin cezalandırılmaması halinde Taliban yetkililerinin kadın ve kızların haklarına saygı gösterecekleri konusunda verdikleri sözlerin inandırıcılığının kalmayacağını vurgulayan Patten, kadınların Afganistan'ın kamusal ve siyasal yaşamına katılma hakkını tam, eşit ve güvenli şekilde kullanmalarını sağlamak için acilen eyleme geçilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Editör: İRFAN KARSLI