Birleşmiş Milletler'e (BM) bağlı insani yardım görevlileri Cuma günü, İsrail birliklerinin bu hafta Ramallah vilayetinde bulunan 84 Filistinlinin evlerine ve Batı Şeria'nın kuzeyindeki Ürdün Vadisi'nde sekiz kişilik bir ailenin barındığı yapıya el koyduğunu duyurdu.

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) İsrail ordusunun Çarşamba günü Ramallah Valiliği'ne bağlı Rasal-Tin'de bulunan en az 49 yapıyı boşaltarak el koyduğunu söyledi. OCHA, ilk belirlemelere göre söz konusu yapılarda ev, hayvan barınağı, güneş enerjisi sistemleri, su tankları ve römorklu traktörler ile hayvan yemleri bulunduğunu söyledi. Boşaltılan yapılarda barınan ve çobanlık yaparak geçimini sağlayan insanların sürülerini otlatmak için her yaz Ras al-Tin'e geldikleri ancak şimdi bölgeden zoraki nakledilme risklerinin arttığı belirtiliyor.

OCHA'nın ReliefWeb isimli internet sitesi, İsrail birliklerinin Perşembe günü Batı Şeria'nın kuzeyindeki Ürdün Vadisi'nde yer alan Humsa-Al Bqai'a köyünde, önceki evlerini geçtiğimiz hafta meydana gelen bir başka olayda kaybeden altı çocuklu bir ailenin yeni oluşturduğu bir yapıyı boşaltarak el koyduğunu bildirdi. OCHA, "Birleşmiş Milletler, Filistin mülklerini yıkma ve el koymayı durdurması ve davranışlarını işgalci bir güç olarak uluslararası insani hukuk kuralları kapsamında sahip olduğu yükümlülüklere uygun hale getirmesi için İsrail'e defalarca çağrıda bulunmuştur" dedi.

Çin ve Myanmar diplomatik ilişkilerin 73. yıldönümünde işbirliği anlaşmaları imzaladı Çin ve Myanmar diplomatik ilişkilerin 73. yıldönümünde işbirliği anlaşmaları imzaladı

OCHA, "İsrail makamları, bu yıl Batı Şeria'da bağışçıların fonlarıyla yapılan 150 yapının da aralarında bulunduğu Filistinlilere ait en az 474 yapıyı yıkmak, el koymak veya insanları yıkmaya zorlamak suretiyle 359 çocuk dahil 656 kişinin yerinden edilmesine neden oldu" dedi. OCHA'nın açıklaması şöyle devam etti: "Bu rakam, 2020'nin aynı dönemine göre yerinden edilen insanların sayısında yaklaşık yüzde 70 artış, yerinden edilen çocukların sayısında ise yüzde 75 artış demektir."

Editör: İRFAN KARSLI