"Geçen ay 17.500 kişinin daha ülke içinde yerinden edildiği tespit edildi" bilgisini veren Dujarric, "Son günlerde gelen yerinden edilmiş kişilerin çoğunun Gazne ve Logar illerinden olduğu bildirildi" dedi. Dujarric, ülke içinde yerinden edilmiş kişilerden yaklaşık 13.500'ünün yiyecek, para, sağlık hizmeti, ev araç-gereçleri, su ve sanitasyon desteği aldığını söyledi. BM sözcüsü, insani ihtiyaçları tespit etmek için Kabil çevresinde kurumlar arası ekiplerin görevlendirildiğini belirtti.
Stephane Dujarric, "Büyük zorluklara rağmen, Afganistan'daki BM ve sivil toplum örgütleri gibi insani yardım kuruluşları; insaniyet, tarafsızlık, önyargısızlık, bağımsızlık gibi insani prensiplere bağlı kalarak ihtiyaç sahibi milyonlarca kişiye yardım ve hizmet ulaştırmaya kararlı" ifadelerini kullandı.
Ancak BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi, Afganistan'daki durumla ilgili son dakika güncellemesinde, "Kabil'deki durumun belirsizliği nedeniyle" ihtiyaç tespit ekiplerinin Pazar günü öğleden sonra operasyonlarını durdurmak zorunda kaldıklarını duyurdu. Ofis; insanların acil ihtiyaçlarının barınma, ev araç-gereçleri, gıda, sanitasyon, hijyen kitleri, sağlık hizmetleri ve içme suyu olduğunu bildirdi.
BM Sözcüsü, genel sekreterin geçen hafta yayımladığı, Afganistan'daki Çocuklar ve Silahlı Çatışmalar raporuna dikkat çekerek, Ocak 2019 ile Aralık 2020 arasında ülkede 5.770 erkek ve kız çocuğunun daha hayatını yitirdiğini ya da sakat kaldığını söyledi. Dujarric, BM'nin 2021'in ilk yarısında Afganistan'da bugüne kadarki en yüksek çocuk ölümü ve sakatlanmasını kayıtlara geçirdiğini, bu durumun son haftalarda ve günlerde daha da arttığını belirtti. Stephane Dujarric, Afganistan için 1,3 milyar dolarlık insani müdahale planının şimdiye dek sadece yüzde 38'inin finanse edildiğine ve neredeyse 800 milyon dolarlık bir açık olduğuna da dikkat çekti.