Politika

BM Genel Sekreteri, Yemen hükümetinin Hudeyde limanını yakıt gemilerine açmasını övdü

Birleşmiş Milletler'den (BM) bir sözcü, Çarşamba günü, BM Genel Seketeri Antonio Guterres'in, Yemen hükümetinin, dört yakıt gemisinin Hudeyde limanına yanaşmasına izin vermesi...

Abone Ol

Birleşmiş Milletler'den (BM) bir sözcü, Çarşamba günü, BM Genel Seketeri Antonio Guterres'in, Yemen hükümetinin, dört yakıt gemisinin Hudeyde limanına yanaşmasına izin vermesini "doğru yönde atılmış bir adım" olarak övdüğünü söyledi.

Guterres'in sözcü yardımcısı Farhan Haq, "Ülkenin her yerinde yakıt sıkıntısı yaşanmaya devam ediyor" dedi. Yemek pişirmede kullanılan gaz talebi, bu sene Nisan ayında başlayacak Ramazan ayında özellikle yüksek oluyor. Haq, "Ticari yollarla ithal edilen gıda, yakıt ve tıbbi malzemeler de dahil olmak üzere her türlü temel ihtiyaç maddesi Yemen'e bütün limanlardan yeterli miktarlarda girebilmeli ve bunların ülke içinde dağıtımının önündeki engeller kaldırılmalıdır" dedi.

Haq sözlerine şöyle devam etti: "Yakıt aynı zamanda gıda nakliyesi, içme suyunun pompalanması, temel hizmetlerin sunulması için gerekli gücün temin edilmesi ve elektrik şebekelerinin çalıştırılması için de zaruri." Sözcü, Yemen hükümetinin hamlesini överken isyancı Husilere eleştiride bulundu.

Olağan basın toplantısında konuşan sözcü Haq, "Suudi Arabistan Krallığı'nda bulunan Abha Havaalanına dün (Salı) düzenlenen bir dron saldırısının... Husiler tarafından üstlenildiğine dair haberler nedeniyle endişeliyiz" dedi. Haq, "Sivilleri ve sivil altyapıyı hedefleyen her türlü saldırıyı kınıyoruz" diye ekledi. Haq, Yemen'deki çatışmanın taraflarını, BM Özel Temsilcisi Martin Griffiths'in çabalarına engel olacak hareketlerden kaçınmaya çağırdı. Sözcü, taraflardan, yedinci yılındaki çatışmaları müzakere yoluyla sonlandıracak çözüme ulaşmak için siyasi süreci ilerletmeleri ricasında bulundu.