Politika

BM Genel Sekreteri Etiyopya'nın Tigray bölgesini Değerlendirdi!

BM Genel Sekreteri Etiyopya'nın Tigray bölgesindeki durumdan endişeli. Birleşmiş Milletler Genel Sekreter...

Abone Ol

BM Genel Sekreteri Etiyopya'nın Tigray bölgesindeki durumdan endişeli.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, sözcüsü aracılığıyla, hükümet güçlerinin isyancı bir grupla çatıştığı Etiyopya'nın Tigray bölgesindeki mevcut durumdan derin endişe duyduğunu ifade etti.

"Genel Sekreter Etiyopya'nın Tigray eyaletindeki mevcut durumdan derin kaygı duymaktadır. İnsan haklarına tam saygı göstererek hukukun üstünlüğünün hızla yeniden tesis edilmesini, sosyal uyum ve kapsayıcı bir uzlaşmanın teşvik edilmesini, kamu hizmetlerinin yeniden sunulmaya başlamasını ve insani yardımlara serbestçe erişimin temin edilmesini gerekli görüyor."

Birleşmiş Milletler, Afrika Birliği'nin başlattığı girişimi tümüyle destekleme kararlılığını sürdürüyor. Yapılan yazılı açıklamada ayrıca, Birleşmiş Milletler'in mültecilere, yerlerinden edilmiş ve tehlike altındaki tüm topluluklara insani yardım sağlamak için tüm olanaklarını seferber etme kararlılığını sürdürdüğü belirtildi.

Açıklamada ayrıca Genel Sekreter'in bu mesajları sahadaki BM temsilcileri ve bölgesel liderlerle yaptığı sayısız görüşmelerin yanı sıra Pazartesi günü Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed ile yaptığı konuşmada da ilettiği belirtildi.

Etiyopya hükümeti ülkenin en kuzeyindeki Tigray eyaletini kontrol altında tutan Tigray Halk Kurtuluş Cephesi'ne (TPLF) karşı 4 Kasım'ın ilk saatlerinden beri askeri operasyonlar düzenliyor. Federal hükümetin operasyonları, TPLF'nin

Tigray'in başkenti Mekelle'deki Etiyopya Savunma Kuvvetleri'nin komuta üssüne yönelik saldırısının ardından geldi.

Etiyopya hükümeti, mevcut çatışmalardan önce de TPLF'yi ülkenin istikrarını bozma amacıyla çeşitli bölgelerde çok sayıda hain eylemi planlamakla suçluyordu.