Lowcock, Güvenlik Konseyi bilgilendirme toplantısında bu rakamın 2019 yılına göre yaklaşık yüzde 20'lik artışa işaret ettiğini bildirdi. 2021'deki küresel insani ihtiyaçlara ilişkin Suriye'nin de dahil olduğu en son değerlendirmeye göre, Suriye'de insani yardıma ihtiyaç duyan 13 milyon kişi var. Öte yandan bölgede, 5,5 milyonu Suriyeli mülteci olmak üzere insani yardıma ihtiyaç duyan 10,1 milyon kişi daha bulunuyor.
Lowcock, "İhtiyaçlar, bağımsız değerlendirmelerimize göre hesaplanıyor ve kritik öneme sahip insani yardım tesisleri için yaşam kurtaran insani ihtiyaçlara ve onarımlara odaklanan müdahalelerimizin temelini oluşturuyor" dedi.
2021 için, 4,2 milyar doları Suriye'deki ihtiyaçlara yönelik olmak üzere, toplam 10 milyar ABD doları talep edildiğini söyleyen Lowcock, "Elimize geçen her fırsatı, en muhtaç durumdakilere yardım götürmek için kullanmaya devam edeceğiz. Bunun için yeterli finansmana, erişim olanaklarının artırılmasına ve yaklaşık 10 yıldır Suriyelilere acı çektiren şiddete son verilmesine ihtiyaç var" diye konuştu. Lowcock, Kovid-19 pandemisinin zaten ekonomik kriz içinde olan ülkeye zarar vermeye devam ettiğini vurguladı.
Genel Sekreter Yardımcısı, yapılan testlerin hala çok sınırlı olması nedeniyle salgının gerçek boyutunun bilinmediğini ancak buna rağmen Suriye'de yeni bir enfeksiyon dalgasının yaşanıyor olabileceğine dair göstergeler olduğu uyarısında bulundu.
Hükümet kontrolündeki bölgelerde kaydedilen vaka sayısı Kasım-Aralık arasında yüzde 64 artış gösterdi. Lowcock, Süveyda ve Tartus kentlerinde testlerin yarısından fazlasının, Humus kentinde ise yüzde 60'ının pozitif çıktığını belirtti. Lowcock, Aralık ayındaki anket verilerine göre Suriye hanehalklarının yüzde 45'inin, Kovid-19 ile bağlantılı kısıtlamalar yüzünden önceki aya göre gelir kaynaklarından birini ya da daha fazlasını kaybettiğini söyledi.