Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA), tahmini 2,9 milyon kişinin ülke içinde yerinden edildiğini ve durum çok ciddi olduğunu ifade etti. OCHA, Pazar akşamı yayınladığı son insani yardım raporunda, "Bu kişilerin 2,2 milyonu acil insani yardıma ihtiyaç duyuyor" ifadelerine yer verdi. Raporda, birbirini takip eden yağmur sezonlarında yağışın ortalamanın altında ya da yetersiz olmasının yarattığı bileşik etkinin, 2022 ortasının başları itibarıyla büyük bir kuraklığa dönüşmesi konusunda ciddi bir risk taşıdığı belirtildi.

Birleşmiş Milletler'e göre Somali, yerinden edilmenin yaygınlaşması, hızlı kentleşme, gıda güvensizliği ve artan yoksullukla sonuçlanan krizleri tetiklemeye devam eden iklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkelerden biri olmaya devam ediyor. Raporda, azalan kaynaklar için verilen mücadelenin kabilelerin bölünmesini ve kabileler arası çatışmayı yoğunlaştırması sebebiyle, iklim değişikliğinin Somali'deki çatışma ortamının önemli bir itici gücü olarak giderek daha fazla kabul gördüğü de kaydedildi.

Birleşmiş Milletler, Somali'nin, birbirini takip eden üçüncü yağmur sezonunda da ortalamanın altında yağış almasını bekliyor. Yağışların az olması halihazırda, bilhassa da kırsal bölgelerdeki gıda güvenliğinde keskin bir düşüşe sebep oldu. "İnsani yardımlar olmaksızın 2021'in sonuna kadar yaklaşık 3,5 milyon kişinin krizle veya daha kötü sonuçlarla karşı karşıya kalması bekleniyor" diyen OCHA, Somali'nin büyük kısmının nehir kıyısında bulunduğunu ve ani sellere eğilimli olduğunu da ifade etti. Somali, 2019'da da son yıllarda yaşanan en şiddetli çekirge fırtınasından en çok etkilenen ülkeler arasında yer almıştı.

Malezya sağlıkta iyileşme için şekerli içecekler vergisini artırmaya hazırlanıyor Malezya sağlıkta iyileşme için şekerli içecekler vergisini artırmaya hazırlanıyor

Yoğun kontrol operasyonları ve düşük yağış sayesinde 2021'de çekirge istilalarının sayısı azalsa da ülke genelinde kırsal geçim kaynaklarına yönelik riskin devam ettiğini belirten OCHA, Kovid-19 hastaları ile vaka sayılarının 2021'in ilk çeyreğinde yeniden artmasının da ülkenin kırılgan sağlık sistemini etkilediğini söyledi.

Eğitimli sağlık çalışanlarının eksikliği, sağlık altyapısının zayıf olması ve düşük kalkınma endeksi, Somalilileri kolera, kızamık, çocuk felci ve akut sulu ishal gibi diğer salgın hastalıklara karşı da savunmasız hale getirdi. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR) tahminlerine göre, 2022 yılında Somalili mülteci ve sığınmacıların toplam sayısı 30.800'e ulaşacak ve yaklaşık 132.000 sığınmacı ise ülkesine geri dönecek.

Editör: İRFAN KARSLI