Sağlık

Birden fazla varyanta karşı etkili ve ilk güçlendirici Kovid-19 aşısının denemeleri İngiltere'de başladı

İkisi de 60'lı yaşlarda olan evli bir çift, İngiltere Halk Sağlığı Kurumu (NHS) ile Manchester Üniversitesi işbirliğinde gerçekleştirilen denemenin ilk katılımcıları oldu. ABD...

Abone Ol

İkisi de 60'lı yaşlarda olan evli bir çift, İngiltere Halk Sağlığı Kurumu (NHS) ile Manchester Üniversitesi işbirliğinde gerçekleştirilen denemenin ilk katılımcıları oldu. ABD'li ilaç şirketi Gritstone tarafından piyasaya sürülen GRT-R910 isimli ilacın, ilk nesil Kovid-19 aşılarının Kovid-19'a sebep olan Sars-Cov-2'nin geniş bir yelpazedeki varyantlarına karşı bağışıklık tepkisini artırdığı iddia ediliyor. Aşı denemesinin ilk fazı Manchester Kraliyet Hastanesi'ndeki Sağlık Araştırmaları Ulusal Enstitüsü Manchester Klinik Araştırma Tesisi'nde gerçekleştiriliyor.

Manchester Üniversitesi sözcülerinden biri, aşıya yönelik değerlendirme verilerinin 2022'nin ilk çeyreğinde çıkmasının ve klinik öncesi araştırmaların sonuçlarının da 2022'nin devamında yayınlanmasının beklendiğini söyledi.

Aşı araştırma programının klinik çalışmalarını yöneten Andrew Ustianowski de "İlk nesil aşılara yönelik bağışıklık tepkisinin özellikle de yaşlılarda azalabileceğini artık biliyoruz. Yeni ortaya çıkan varyantların yaygınlığıyla bir arada düşündüğümüzde, Kovid-19'u uzakta tutmak için sürekli tetikte olmamız gerektiği açık" dedi. Ustianowski, "Güçlendirici bir aşı olarak GRT-R910'un özellikle hastaneye yatış ve ölüm riskiyle karşı karşıya olan bu hassas ve kritik yaşlı nüfusun korunmasında muhtemelen, güçlü, dayanıklı ve geniş bağışıklık tepkileri yaratacağını düşünüyoruz" diye ekledi.

Son rakamlara göre, İngiltere'deki 16 yaş ve üstü bireylerin yüzde 89'undan fazlası Kovid aşılarının ilk dozunu yaptırdı ve yüzde 81'den fazlası da iki doz aşıyı tamamladı. İngiltere, Çin, Almanya, Rusya ve Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkeler, hayatın normale dönmesi adına daha etkili koronavirüs aşılarını piyasaya sürmek için var güçleriyle çalışıyor.