Blinken, Senato Dış İlişkiler Komitesi'ndeki onay oturumunda, Tahran'ın uyum göstermesi halinde, yeni gelen Biden yönetiminin İran ile nükleer anlaşma olarak da bilinen Kapsamlı Ortak Eylem Planı'na (JCPOA) yeniden katılmaya çalışacağını söyledi.

Başkan Donald Trump, Mayıs 2018'de ABD'yi anlaşmadan çekmiş ve İran'a sert yaptırımlar uygulamıştı. Buna karşılık Tahran da Mayıs 2019'dan bu yana JCPOA taahhütlerinden bazılarını kademeli olarak geri çekmişti.

Blinken, seçilmiş başkanın İran'ın tekrar anlaşmaya uymaya başlaması durumunda kendilerinin de öyle yapacağına ve "daha uzun sürecek ve daha güçlü bir anlaşma" arayışı içinde olacağına inandığını söyledi. Göreve gelmesi beklenen dışişleri bakanı, İran ile yeni bir anlaşmanın hedefinin füze programı ve bölgedeki faaliyetleri de içereceğini belirterek, "henüz bu noktadan çok uzakta olduklarını" vurguladı.

Yahudi kimliğiyle de bilinen Blinken, onlarca yıldır ABD hükümetleri tarafından desteklenen, ancak büyük ölçüde Trump yönetiminin terk ettiği siyasi pozisyon olarak, İsrail ile Filistinliler arasında iki devletli bir çözüme desteğini dile getirdi. Antony Blinken, "Önemli olan, taraflardan hiçbirinin zaten zor olan meseleyi daha da zorlaştıran adımlar atmamasını sağlamak" dedi.

Xi: ABD ile kazan-kazan işbirliğini geliştirmeye hazırız Xi: ABD ile kazan-kazan işbirliğini geliştirmeye hazırız

Blinken, geçen hafta ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo tarafından İran'a yönelik baskı kampanyasını artırmak için açıklanan Yemen'deki Husi grubunun terörist grup olarak tanımlanmasının gözden geçirileceğini söyledi.

Antony Blinken yeni yönetimin Moskova ile çok önemli olan silah kontrolü anlaşmasını uzatmak istediğini de sözlerine ekledi. Biden yönetiminin 5 Şubat'ta sona erecek olan Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması'nı uzatıp uzatmayacağına dair soruya Blinken "Sanırım bir uzatma yapmaya çalışacağız" dedi. Antlaşma, her iki tarafın da konuşlandırılan nükleer savaş başlıkları ve stratejik fırlatma sistemlerinin sayısına sınır koyuyor ve iki ülkenin rızasıyla en fazla beş yıl uzatılabiliyor.

58 yaşındaki Blinken, eski ABD Başkanı Barack Obama'nın döneminde Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı ve Dışişleri Bakan Yardımcısı olarak görev yapmıştı. Yaklaşık 20 yıldır Biden'a yakın bir isim olan Blinken, Biden'ın kabinesi için yaptığı ilk seçimlerinden biriydi.

Editör: İRFAN KARSLI