Beyaz Saray yazılı bir açıklama yaparak, ABD Başkanı Joe Biden ile Rus mevkidaşı Vladimir Putin'in Salı günü gerçekleştirdikleri ilk telefon görüşmesinde silahların kontrolünü ve diğer konuları ele aldığını duyurdu.

Çin ve ABD, politika ve ticaret konularında profesyonel, rasyonel ve yararlı görüşmeler gerçekleştirdi Çin ve ABD, politika ve ticaret konularında profesyonel, rasyonel ve yararlı görüşmeler gerçekleştirdi

Beyaz Saray'ın açıklamasına göre, Biden ve Putin iki ülkenin Yeni Stratejik Silahları Azaltma Anlaşması'nı (Yeni START) beş yıl süreyle uzatma niyetini görüştü ve uzatma işleminin 5 Şubat'a kadar tamamlanması için ekiplerin acilen çalışma yürütmesi kararı aldı.

İki liderin ayrıca, silahların kontrolünden yeni gelişen güvenlik meselelerine kadar bir dizi konuda stratejik istikrar görüşmeleri yapmanın yollarını aramaya karar verdiği belirtildi.

Açıklamaya göre, telefon görüşmesinde Biden ABD'nin Ukrayna'nın egemenliğine desteğini bir kez daha teyit etti. Açıklamada, "Biden ayrıca, SolarWinds siber saldırısını, Rusya'nın Afganistan'daki ABD askerlerinin başına ödül koyduğuna dair haberleri, 2020'deki ABD seçimlerine müdahaleyi ve Aleksey Navalny'nin zehirlenmesi gibi diğer endişe verici konuları da gündeme getirdi" denildi.

Beyaz Saray geçen Perşembe günü yaptığı açıklamada, Biden yönetiminin "Yeni START" anlaşmasının beş yıl uzatılmasını önerdiğini ve bunun Kremlin tarafından da memnuniyetle karşılandığını bildirmişti. ABD ve Rusya'nın silahların kontrolü konusunda buluştuğu ortak zemin iki ülke ilişkileri açısından parlak bir nokta olabilir ancak Washington ile Moskova'nın, Suriye, Ukrayna, siber güvenlik gibi konulardaki farklı duruşları ve karşılıklı iç siyasete müdahale suçlamaları göz önüne alındığında iki ülke arasındaki genel tansiyonun düşmesi pek muhtemel görünmüyor.

Her iki ülkenin sahip olabileceği konuşlandırılmış stratejik nükleer savaş başlıklarının sayısını 1.550, taşıyıcı sistemlerini 700 ile sınırlayan Yeni START, iki nükleer süper güç arasında yürürlükte olan son nükleer silahları kontrol anlaşması.

Anlaşma iki ülkenin onayı ile en fazla beş yıl uzatılabiliyor. Eski Trump yönetimi geçen yıl Rusya ile müzakere turları yaparak anlaşmayı daha kısa bir süre için uzatmaya çalışmış, ancak iki taraf resmi bir uzlaşmaya varmayı başaramamıştı.

Editör: İRFAN KARSLI