Politika

Biden, federal hükümet için 2050'ye kadar net sıfır karbon emisyonu hedefi koyan kararnameyi imzaladı

WASHINGTON, 9 Aralık (Xinhua) -- ABD Başkanı Joe Biden, federal hükümetin 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu hedefine ulaşmasını gerektiren bir kararnameyi Çarşamba g...

Abone Ol

WASHINGTON, 9 Aralık (Xinhua) -- ABD Başkanı Joe Biden, federal hükümetin 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonu hedefine ulaşmasını gerektiren bir kararnameyi Çarşamba günü imzaladı. Kararnamede "Ülkedeki en büyük tek toprak sahibi, enerji tüketicisi ve işveren olan Federal Hükümet özel sektör yatırımını kolaylaştırabilir ve elektrik, taşıt, bina ve diğer operasyonları inşa etme, satın alma ve yönetme şeklimizi değiştirip bunların temiz ve sürdürülebilir olmasını sağlayarak ekonomiyi ve Amerikan endüstrisini genişletebilir" denildi.

ABD Başkanı Joe Biden, ABD'nin başkenti Washington D.C.'de bulunan Beyaz Saray'dan ayrılıyor, 8 Aralık 2021. (Fotoğraf: Ting Shen/Xinhua)

Kararname, federal hükümeti satın alım gücünü, 2030 yılına kadar yüzde 100 karbon kirliliği içermeyen elektrik, 2035 yılına kadar yüzde 100 sıfır emisyonlu araç satın alımı, 2050 yılına kadar tüm federal operasyonlardan net sıfır emisyon elde edilmesi, 2030 yılına kadar yüzde 65 emisyon azaltımı için kullanmaya yönlendiriyor. Beyaz Saray'ın bilgi notunda, "Kararname federal operasyonlardaki emisyonları azaltacak, Amerikan temiz enerji endüstrilerine ve üretimine yatırım yapacak ve temiz, sağlıklı ve dirençli topluluklar yaratacak" denildi. Beyaz Saray, "Başkan'ın İki Taraflı Altyapı Yasası, 2022 Mali Yılı Bütçesi ve Daha İyiyi Yeniden İnşa Etme Girişimi ile birlikte, kuruluşlara kararnamenin hedeflerine ulaşması için gerekli finansman sağlanacak" açıklamasını yaptı. Politico'ya göre Biden'ın kararnamesi, federal hükümet operasyonlarından kaynaklanan büyük miktardaki sera gazı emisyonunun ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir ve Cumhuriyetçilerin 2022 ara seçimlerinde Temsilciler Meclisi veya Senato'nun kontrolünü yeniden kazanması halinde bu hedeflere ulaşılması için harcamalar ve yetkiler engellenebilir.

ABD Başkanı Joe Biden, ABD'nin başkenti Washington D.C.'de bulunan Beyaz Saray'dan ayrılıyor, 8 Aralık 2021. (Fotoğraf: Ting Shen/Xinhua)

Wyoming eyaletinden Cumhuriyetçi senatör, ABD Senatosu Enerji ve Doğal Kaynaklar Komitesi'nin kıdemli üyesi John Barrasso, Çarşamba günü Biden'ın kararnamesini "Amerikalı enerji işçilerine yönelik son saldırı" olmakla itham etti. Barrasso açıklamasında "Bu hamleyle her gün kullandığımız enerjinin çoğunu sağlayan milyonlarca Amerikalıya işten atılmaları gerektiğini düşündüğünü söylüyor. Daha kötüsü, bunu yapmak için federal hükümetin gücünü kullanmak istiyor" ifadelerini kullandı. John Barrasso, "Bu daha iyiyi yeniden inşa değil - daha büyük bürokrasi inşa etmek için bir başka yıpratıcı hareket. Amerika'nın sözü edilen enerji stratejisinin tamamına ihtiyacı var. Başkan Biden'ın stratejisi Wyoming, Batı Virginia ve diğer enerji üreten eyaletlerin ekonomilerini yok eder" dedi.