Sağlık

Belçika'da koronavirüs vaka sayısı 800.000'i aştı

Belçika Halk Sağlığı Enstitüsü'nün (Sciensano) Cumartesi günü yayınladığı rakamlara göre Belçika'da kayıtlara geçen toplam koronavirüs vakası 801.723'e ulaştı. Belçika'da koro...

Abone Ol

Belçika Halk Sağlığı Enstitüsü'nün (Sciensano) Cumartesi günü yayınladığı rakamlara göre Belçika'da kayıtlara geçen toplam koronavirüs vakası 801.723'e ulaştı. Belçika'da koronavirüs bağlantılı toplam can kaybı 22.397'ye ulaştı. Her ne kadar yavaş olsa da enfeksiyon vakaları artmaya devam ediyor. Belçika Halk Sağlığı Enstitüsü (Sciensano), 3-9 Mart tarihleri arasında günlük ortalama 2.522 yeni vaka bildirdi.

Belçika'da Kovid-19 aşı kampanyası 28 Aralık 2020'de başladı. Ülke genelinde Pfizer/BioNtech, Moderna ve AstraZeneca'nın geliştirdikleri olmak üzere üç tip aşı kullanılıyor. Yaklaşık 721.826 kişiye aşının ilk dozu vuruldu. Bunlardan 365.808'ine ikinci doz da uygulandı. Ancak Belçika'da yayınlanan Sudpresse gazetesine göre Cumartesi günü, ülkede AstraZeneca aşısı uygulanan iki kişide kan pıhtılaşmasından kuşkulanıldığı bildirildi.

Belçika'nın başkenti Brüksel'in merkezindeki bir caddede bir yaya karda yürüyor, 8 Şubat 2021. (Fotoğraf: Zhang Cheng/Xinhua)

AstraZeneca ile Oxford Üniversitesi tarafından geliştirilen Kovid-19 aşısı, aşılanan kişilerden bazılarında kan pıhtılaşması görüldüğü yönündeki raporların ardından Avrupa ve Asya'daki çok sayıda ülkede askıya alınmıştı. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Cuma günü yaptığı açıklamada, merkezi Cenevre'de bulunan Birleşmiş Milletlere bağlı sağlık örgütünün, "Güvenlik uyarılarını sistematik olarak gözden geçirdiğini ve AstraZeneca aşısına ilişkin güncel raporları dikkatle değerlendirdiğini" bildirdi.

Ancak Belçika Sağlık Bakanı Sözcüsü France Dammel, AstraZeneca aşısının 18 yaş ve üstü insanlar için güvenli ve etkili bir aşı olduğunu söyledi. Dünya pandemiyi kontrol altına almak için mücadele verirken, onaylanmış koronavirüs aşılarıyla aşılamaların sürdüğü ülkelerin sayısı giderek artıyor. Dünya Sağlık Örgütü'nün Cuma günü verdiği bilgiye göre, dünya genelinde aralarında Almanya, Çin, Rusya, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri'nin de bulunduğu ülkelerde, 81'i klinik deneme aşamasında olan 263 aşı adayının geliştirilmesine devam ediliyor.