Politika

Başbakanın istifasıyla İtalya siyasi belirsizliğin içine düştü

Eski hukuk profesörü olan Conte başarılı olursa, İtalya'da 30 ay içinde onun liderliğinde kurulan üçüncü hükümet olacak. Yeni hükümet ayrıca İtalya'nın anayasasının 1946'da ka...

Abone Ol

Eski hukuk profesörü olan Conte başarılı olursa, İtalya'da 30 ay içinde onun liderliğinde kurulan üçüncü hükümet olacak. Yeni hükümet ayrıca İtalya'nın anayasasının 1946'da kabulünden sonra yaklaşık 75 yılda kurulan 68. hükümet olacak.

İtalya'da siyasi istikrarsızlık yeni değil. Ancak ABS Securities siyaset uzmanı Gian Franco Gallo, Xinhua'ya "İçinde bulunduğumuz durumun eşi benzeri yok" dedi ve şöyle devam etti: "Hangi açıdan bakarsanız bakın bu, ülke tarihinin en derin siyasi krizi değil ama şartlar riskleri epey artırıyor."

Gallo, krizin ölümcül koronavirüs pandemisi sırasında ortaya çıktığına; İtalya'nın derin ekonomik kırılganlık içinde ve Avrupa Birliği'nin koronavirüs toparlanma fonlarındaki 200 milyar eurodan fazla paranın nasıl kullanılacağı konusunda sert tartışmaların yaşandığı bir dönemde olduğuna değindi. Gallo, "Ülkenin lidersiz kalması için uygun zaman değil" dedi.

Koalisyon hükümetinin küçük ortaklarından, eski Başbakan Matteo Renzi liderliğindeki İtalia Viva Partisi bu ayın başlarında hükümetten çekilince Conte, geçen hafta parlamentonun her iki kanadından güvenoyu istemiş ve almıştı.

Yerel basında çıkan haberlerde, öncekinden daha güçlü bir koalisyonu bir araya getirmeye çalışan Conte için bundan sonra olacakların hayli riskli olduğu belirtiliyor. Çünkü ikincil partilerden ılımlı milletvekillerinin desteğini kazanması gerekecek. Bu da yeni ve ayrılık yaratan isimlerin hükümete girmesine neden olabilir. Conte başarılı olursa koronavirüs pandemisi ile mücadele etmek ve ekonomik büyümeyi canlandırmak için gayret etmeye kaldığı yerden devam edecek.

Ancak Pavia Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü'nden iktisatçı Riccardo Puglisi, Conte'nin son koalisyon gibi içinde çatlak olan bir koalisyonla hükümeti kuracağı ya da Conte'nin liderliğindeki önceki koalisyonun iki ana ortağı olan popülist Beş Yıldız Hareketi ve ortanın solundaki Demokratik Parti'nin, koalisyon lideri olarak alternatif bir ismi tercih edebileceğini söyledi.

Puglisi, bunun çok düşük bir ihtimal olduğunu, ancak çoğunluk koalisyonu oluşturulamazsa Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella'nın siyaset dışından bir isim liderliğinde bir teknokrat hükümeti kurabileceğini kaydetti. Puglisi, "Şu anda kesin olan, birkaç gün belirsizlik içinde olacağımız" dedi.

Belirsizlik ağırlığını önce İtalyan finans piyasalarında hissettirirken, İtalya Borsası'nda işlem gören en güvenilir hisselerin değeri Pazartesi günü yaklaşık yüzde 2,5 oranında düştü, İtalya hükümetinin borçlanma faiz oranlarını yükseldi. Bu, yatırımcıların gergin olduğunu gösteriyor. Ancak hisse senetleri Salı günü, diğer Avrupa borsalarındaki kazançların da etkisiyle yüzde 1,2 arttı, tahvil faizleri ise hafif yükseldi.