Orban devlet radyosu MR1'e verdiği haftalık geleneksel röportajında, "Macaristan toplu aşılamadan, daha yavaş ve bireysel bir programa geçiş yapacak: bazı aşılama sahaları faaliyete devam edecek ve aşılanmak isteyenler buralarda aşı yaptıracak" dedi. Orban, "Doktorlar için olduğu gibi hastaneler için de son derece ağır bir yük oluşturan mevcut aşılama sistemini devam ettirmek makul değil" diyerek halkı bir kez daha, çok daha yavaş olan bir sonraki aşılama programına kalmak istemiyorlarsa önümüzdeki birkaç günde aşı olmaya çağırdı. Orban şu uyarıda bulundu: "Şu ana dek aşılama programının iyi işlemesini sağlamak devletin göreviydi ama bu artık bireysel bir sorumluluk."

Tanzanya'yı vuran kolera salgınında 3 kişi öldü, 84 kişi hastalandı Tanzanya'yı vuran kolera salgınında 3 kişi öldü, 84 kişi hastalandı
Macaristan'ın başkenti Budapeşte'de bir sağlık çalışanı Çinli Sinopharm'ın Kovid- 19 aşısını gösteriyor, 28 Şubat 2021. (Fotoğraf: Xinhua)

Macaristan, Avrupa Birliği'nde aşı kıtlığının olmadığı tek ülke. Orban'a göre aslında Macaristan'da mevcut aşı sayısı, aşı vurulmak için kayıt yaptıran kişi sayısından daha fazla. Orban, Macaristan nüfusunun yüzde 54'ünün ilk doz Kovid-19 aşısını, yüzde 38'inin ise her iki dozu yaptırdığını söyleyerek pandemide potansiyel bir yeni dalga yaşanması durumunda Macaristan'ın nüfusunu yeniden aşılayabileceğini de sözlerine ekledi. Orban, Macar hükümetinin çocukların aşılanmasına yönelik yakın zamanlı herhangi bir planı bulunmadığını söyledi. Macaristan'da halihazırda 16 yaş ve üzeri kişiler aşılanabiliyor.

Editör: İRFAN KARSLI