Bangladeş Başbakanı Şeyh Hasina Cumartesi günü, Birleşmiş Milletlerin ülkenin en az gelişmiş ülkeler grubundan gelişmekte olan ülke konumuna geçmesi yönündeki tavsiyesini "tarihi" bir olay olarak nitelendirdi. Şeyh Hasina, başkent Dakka'daki sanal basın toplantısında, BM'nin ülkenin en az gelişmiş ülke statüsünden bir üst seviyeye yükseltilme tavsiyesiyle ilgili açıklamalarda bulundu.

"Bu Bangladeş için tarihi bir olay" diyen Hasina, en az gelişmiş ülke statüsünden gelişmekte olan ülke statüsüne geçişin, Bangladeş'in (bağımsızlığının) altın yıldönümünde (50. yıl) kendileri için büyük bir gurur kaynağı olduğunu belirtti.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Politikası Komitesi, Bangladeş'in Nepal ve Laos ile birlikte en az gelişmiş ülkeler statüsünden çıkarılmasını tavsiye etti. BM Kalkınma Politikası Komitesi'nin en az gelişmiş ülkelerle ilgili alt grubunun başkanı olan Taffere Tesfachew, BM kalkınma Politikası Komitesi'nin en az gelişmiş ülke kategorisinin ikinci üç yıllık gözden geçirmesinin ardından Cuma gecesi bir basın toplantısı düzenledi. Beş gün süren gözden geçirme toplantısı 22 Şubat'ta başlamıştı.

Bangladeş, kişi başına düşen gelir, insan kaynakları, ekonomik ve çevresel kırılganlık başlıklarında söz konusu statüden bir üst seviyeye yükseltilmek için uygunluk kriterlerinin üçünü de karşılamış durumda.

Suudi Arabistan 10-12 Eylül'de küresel yapay zeka zirvesine ev sahipliği yapacak Suudi Arabistan 10-12 Eylül'de küresel yapay zeka zirvesine ev sahipliği yapacak

BM komitesinin son tavsiyesiyle, şimdi Bangladeş'in önünde beş yıllık bir geçiş dönemi bulunuyor, bu da ülkenin gelişmekte olan ülke statüsünü resmi olarak 2026'da kazanacağı anlamına geliyor.

Editör: İRFAN KARSLI