Avustralya İstihdam, İşgücü, Beceriler, Küçük ve Aile İşletmeleri Bakanı Stuart Robert, Pazar günü yaptığı açıklamada, nüfusun "büyük çoğunluğu" aşılanana kadar, aşılanan Avustralyalıların yurtdışına seyahat etmelerine ve dönüşlerinde evde karantinaya girebilmelerine izin verilebileceğini duyurdu.

Pazar sabahı itibarıyla Avustralya'da 1,48 milyon doz aşı yapıldı. Avustralya Sağlık Bakanı Greg Hunt ülkenin sınırlarının tüm nüfus aşılandıktan sonra bile kapalı kalabileceğini ifade etti. Fakat Bakan Robert, Avustralya Başbakanı Scott Morrison'ın sınırların açık olmasını istediğini "oldukça açık" bir şekilde belirttiğini söyledi.

Robert, Australian Broadcasting Corporation (ABC) TV'ye yaptığı konuşmada, "Elbette önümüzdeki zorluklardan biri nüfusumuzu aşılamayı gerçekleştirmek. Çünkü bu gönüllülüğe dayalı" dedi. Bakan Robert, "Avustralyalıların büyük çoğunluğunun aşı olmasını umuyoruz. Ancak yalnızca yüzde 80 veya yüzde 90 aşılamaya ulaşsak bile, yine de aşı olmayan, dolayısıyla korunmasız olan, 18 yaş üstü yüzde 10'luk bir kesimimiz olacaktır" diye konuştu.

BM: Gazze'de çocuk felci aşısı kampanyasının ilk aşamasında 187.000 çocuğa ulaşıldı BM: Gazze'de çocuk felci aşısı kampanyasının ilk aşamasında 187.000 çocuğa ulaşıldı

Avustralyalı bakan, "Bu durum ne yazık ki, Kovid-19'un toplum içinde yayılmaya devam etme olasılığına açık kapı bırakıyor. Bu aynı zamanda Avustralya'da olduğu gibi, insanların seçim hakları olduğunda ortaya çıkan bir gerçek" dedi. Pazar günü erken saatlerde, Avustralya İçişleri Bakanı Karen Andrews, aşılanmış Avustralyalıların ülkelerine döndüklerinde karantinayı evlerinde geçirmelerine izin verecek bir plan için "çalışmaların oldukça ilerlediğini" söyledi.

Sky News'e konuşan Andrews, "Uluslararası sınırları mümkün olduğunca hızlı açmaya çalışıyoruz fakat hükümetin görevi Avustralyalıların güvenliğini ve emniyetini sağlamak" dedi. Karen Andrews, "Sınırların açılmasına hazır olduğumuzdan ve bunu yaptığımızda süreci destekleyebileceğimizden emin olmak için hükümetin tamamıyla ve çok sayıda kurumla birlikte çalışıyoruz. Bizi sağlık tavsiyeleri yönlendirecek" diye ekledi.

Editör: İRFAN KARSLI