Politika

Bağdat'taki çifte intihar saldırılarını İslam Devleti üstlendi

Irak medyasındaki haberlere göre İslam Devleti, internet üzerinden yaptığı açıklamada Bağdat'ın merkezindeki Şii kalabalığı hedef alan intihar bombacılarının kod adlarının Abu...

Abone Ol

Irak medyasındaki haberlere göre İslam Devleti, internet üzerinden yaptığı açıklamada Bağdat'ın merkezindeki Şii kalabalığı hedef alan intihar bombacılarının kod adlarının Abu Yousif al-Ansari ve Mohammed Arif al-Muhajir olduğunu belirtti. Bir intihar bombacısı üzerindeki patlayıcı kemeri, Perşembe sabahı Bab al-Sharji bölgesindeki bir ikinci el açık hava giyim pazarında patlatmış ve bir diğer intihar bombacısı da birkaç dakika sonra aynı pazarda aynı eylemi tekrarlamıştı.

Aynı zamanda Irak Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı da olan Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, saldırı sonrasında Bağdat'taki güvenlik ihlalini tartışmak için güvenlik ve istihbarat komutanlarıyla düzenlenen acil bir toplantıya başkanlık etti.

Irak'ın başkenti Bağdat'ta meydana gelen intihar saldırılarından zarar gören pazar yeri, 21 Ocak 2021. (Fotoğraf: Xinhua)

Toplantının ardından Kazımi'nin basın bürosundan yapılan açıklamada, Kazımi'nin yaşananlara dair bir soruşturma başlattığı ve intihar bombacılarının alana ulaşmasını sağlayan terör hücrelerinin "avlanması" emrini verdiği kaydedildi.

Öte yandan, Irak Silahlı Kuvvetleri Başkomutanlığı Sözcüsü Yahia Rasoul'ün paylaştığı bir tweet'e göre Kazımi, Bağdat'taki çifte intihar saldırılarının ardından beş üst düzey güvenlik yetkilisi ile komutanı görevden aldı.

ABD'nin 2003'teki işgali sonrasında gelen yıllar süren ölümcül şiddetin ardından, Irak güvenlik güçlerinin 2017 yılı sonlarında ülkedeki İslam Devleti militanlarını tamamen yenilgiye uğratmasından bu yana, Bağdat'taki güvenlik durumunun iyileşmesiyle birlikte intihar saldırılarının sayısında da azalma görülmüştü.

Bununla beraber, İslam Devleti'nden geriye kalanların, güvenlik güçleri ve sivillere karşı gerilla saldırıları düzenlemek için kentsel alanlara veya çöl ve kayalık bölgelere sızmalarıyla savaşın etkilerinin hissedildiği ülkede ara sıra ölümcül olaylar yaşanmaya devam ediyor.