Sağlık

Azerbaycan Cumhurbaşkanı: Çinli ortaklar, Kovid-19 aşı tedarik taahhütlerini sürdürüyor

Aliyev, video aracılığıyla gerçekleştirdiği basın toplantısında "Koronavirüse karşı dayanışma ve ortak çabalarla ilgili tüm açıklamalara rağmen uygulamada tablonun buna tamame...

Abone Ol

Aliyev, video aracılığıyla gerçekleştirdiği basın toplantısında "Koronavirüse karşı dayanışma ve ortak çabalarla ilgili tüm açıklamalara rağmen uygulamada tablonun buna tamamen aykırı olduğunu görüyoruz. Örneğin bazı ülkeler aşılarını ihtiyaç duyduklarından üç veya dört kat fazla alıyor... Bu da (başka) birilerinin aşıyı alamayacakları anlamına geliyor" dedi.

Aliyev, Azerbaycan'ın Dünya Sağlık Örgütü tarafından desteklenen çok uluslu bir aşı paylaşım girişimi olan COVAX'a ilk kurulduğu zaman katıldığını söyledi. "Çinli ortakların taahhütlerine sadık kaldıklarına" dikkat çeken Azerbaycan Cumhurbaşkanı, ülkesinin alması gereken diğer aşıların hiçbirini henüz almadığını söyledi.

Azerbaycan'ın inisiyatif kapsamında AstraZeneca-Oxford, Pfizer-BioNTech ve Moderna aşılarını henüz almadığını belirten Aliyev, "Ne zaman alacağımız bile bize söylenmiyor" diye ekledi. Azerbaycan Kovid-19'a karşı toplu aşılamaya, Çinli ilaç firması Sinovac tarafından geliştirilen CoronaVac aşısının kullanılmasıyla Ocak ayında başladı.

Azerbaycan Bakanlar Kurulu Sözcüsü İbrahim Memmedov, bu haftanın başlarında 207.000'den fazla Azerbaycan vatandaşının ilk doz aşıyı olduğunu, 35.000'den fazla kişiye de ikinci doz aşının yapıldığını söyledi.