Sağlık

Avusturya Başbakanı Kurz'dan AB içindeki aşı dağıtımında yaşanan 'eşitsizliğe' eleştiri

Basın toplantısında konuşan Kurz, "Geçtiğimiz haftalarda pek çok insan, Danimarka'daki aşılama sürecinde elde edilen ilerlemenin karşısında, Letonya'daysa neden çok az kişinin...

Abone Ol

Basın toplantısında konuşan Kurz, "Geçtiğimiz haftalarda pek çok insan, Danimarka'daki aşılama sürecinde elde edilen ilerlemenin karşısında, Letonya'daysa neden çok az kişinin aşılandığı konusunda şaşkınlığa düştü" dedi. Kurz, insanların ilk olarak bu durumun aşılama hızından kaynaklandığını düşündüklerini ancak konunun bu olmadığını belirtti.

Avusturya'nın başkenti Viyana'daki bir eczanede hızlı Kovid-19 antijen testi olan bir kadın, 8 Şubat 2021. (Fotoğraf: Georges Schneider/Xinhua)

"Dağıtım nüfusa uygun şekilde yapılmıyor" diyen Kurz, bunun da "bazı üye devletler çok fazla alırken diğerlerinin çok az alması" anlamına geldiğini vurguladı. "Eğer gidişat bu şekilde devam ederse büyük bir eşitsizlik yaşanacak" diyen Kurz, mevcut durumun AB ülkeleri yöneticilerinin 21 Ocak'ta vardıkları anlaşmayla çeliştiğinin altını çizdi.

Bazı ülkelerin Mayıs'ta, diğer ülkelerinse Ağustos'ta tamamen aşılanacak olması gerçeğinin "Avrupa'nın yararına olmadığını" söyleyen Kurz, konuyla ilgili "açıklama" ve "şeffaflık" çağrısında bulundu. Kurz, halihazırda yaklaşık 1,2 milyon doz aşı alan Avusturya'nın AB'deki aşı teslimatları sıralamasında hala ortalarda bulunduğunu ifade etti.