Politika

Avustralya ve Yeni Zelanda, Kabil'den 1.200 kişiyi tahliye etti

Avustralya Başbakanı Scott Morrison Perşembe günü yaptığı açıklamada, Kabil'in Taliban'ın eline geçmesinden bu yana ortaya konan en büyük tahliye çalışması sonucu Çarşamba gec...

Abone Ol

Avustralya Başbakanı Scott Morrison Perşembe günü yaptığı açıklamada, Kabil'in Taliban'ın eline geçmesinden bu yana ortaya konan en büyük tahliye çalışması sonucu Çarşamba gecesi altı Avustralya uçuşu ve bir Yeni Zelanda uçuşuyla 1.200 kişinin Kabil'den çıkarıldığını duyurdu.

Böylece iki ülke tarafından Afganistan'dan tahliye edilen insanların sayısı toplamda yaklaşık 4.000'e çıktı. Morrison, bu rakamın mümkün olduğunu düşündüğünden "üç kat" fazla olduğunu söyledi. Morrison, Avustralya Savunma Kuvvetleri'nin (ADF) daha fazla insanı dışarı çıkarmak için elinden geleni yapmaya devam edeceğini söyledi ancak "durumun kötüye gittiği" uyarısında bulundu. Morrison, "Ancak gerçeklikle başa çıkmak zorundayız; sahadaki korkunç, acımasız ve dehşet verici gerçeklikle" dedi.

Avustralya Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı (DFAT) da durumu "son derece değişken ve tehlikeli" olarak niteledi. Avustralya, vatandaşlarını ve vize sahiplerini Kabil Havaalanı'na gitmemeleri konusunda uyaran ABD ve İngiltere gibi ülkelere katıldı.