Avustralya Hazine Bakanı Steven Kennedy, Çarşamba günü Avustralya Senatosu'nda yaptığı açıklamada, JobKeeper adı verilen çalışma ödeneği programının 28 Mart'ta sona ereceğini söyledi; destekten yararlanan 100.000-150.000 kişinin işsiz kalacağını belirtti.

Malezya sağlıkta iyileşme için şekerli içecekler vergisini artırmaya hazırlanıyor Malezya sağlıkta iyileşme için şekerli içecekler vergisini artırmaya hazırlanıyor

Kennedy, işsiz kalacak kesimin çoğunun, pandemiden en çok etkilenen, turizm ve etkinlik sektörü gibi sektörlerde yer alan, belirsiz süreli ya da kısa süreli çalışanlar olacağını, ancak JobKeeper programının sona ermesi için doğru zaman olduğunu ifade etti. Kennedy, "Bizim açımızdan, diğer destek önlemleri yürürlüğe girdiğinden bu programın sona erdirilmesi ve böylece ekonominin düzelmeye devam etmesinin sağlanması uygundur" dedi.

JobKeeper, kapanma sırasında ekonomiyi canlandırmak için 2020 yılı Mart ayının sonunda başlatılmıştı. Bu program hükümete 90 milyar Avustralya dolarına (yaklaşık 68,3 milyar ABD doları) mal oldu. Avustralya hükümetinin analizine göre, JobKeeper olmasaydı Avustralya'daki işsizlik oranı, pandemi sırasında çıkmış olduğu yüzde 7,5'lik zirvenin de üstüne çıkarak yüzde 15'e kadar yükselecekti.

Kennedy, 2021'in ilk çeyreğinde yaklaşık 1,1 milyon kişinin JobKeeper programından yararlandığını açıkladı. Turizm ve etkinlik sektörünün de aralarında bulunduğu pek çok sektör, işletmelerin desteklerin sürmemesi halinde kapanmak zorunda kalacağı konusunda uyarıda bulundu ve programın uzatılması çağrısı yaptı.

Kennedy, "Farklı sektörlerdeki durumu yakından takip ediyoruz. JobKeeper programının bitmesinin bazı işletmelerin kapanmasına ve iş kaybına yol açmasını bekliyoruz" dedi. Kennedy, "Bununla birlikte, son zamanlarda güçlü bir istihdam artışı yaşandı ve son aylarda JobKeeper'a bağımlılık azaldı. Bu dikkate alındığında, 2021'de işgücü piyasasında geniş çaplı bir toparlanmanın süreceğinden eminiz" diye konuştu.

Editör: İRFAN KARSLI