Sağlık

Avustralya eyaleti, aşılanmamış olanlar için kısıtlamaların devam edeceği uyarısında bulundu

Vatandaşlardan tedbirli olmalarını ve aşı olmaya devam etmelerini isteyen Yeni Güney Galler Başbakanı Gladys Berejiklian, aşı olmamayı tercih edenlerin, eyalet mevcut kısıtlam...

Abone Ol

Vatandaşlardan tedbirli olmalarını ve aşı olmaya devam etmelerini isteyen Yeni Güney Galler Başbakanı Gladys Berejiklian, aşı olmamayı tercih edenlerin, eyalet mevcut kısıtlamaları gevşetirken bazı mahrumiyetlerle karşı karşıya kalabileceği uyarısında bulundu.

Berejiklian, "Yüzde 80 çift doz aşılama oranına ulaşıldığında, aşılanmamış kişilerin de bütün o özgürlüklere sahip olacağını sanmayın. Bu noktayı açıkça belirtmek isterim" dedi. Berejiklian şöyle devam etti: "Özel bir işletme sadece aşı olmuş müşterileri kabul etmeyi seçebilir. Bir havayolu şirketi, 'Bizimle uçabilmeniz için aşılanmış olmanız şart' diyebilir."

Berejiklian'ın bu sözleri, eyalette Pazar akşamı 20.00 itibarıyla son 24 saatte 1.257 yeni yerel kaynaklı vaka kaydedildiğinin açıklanmasının ardından geldi. Eyalette günlük vaka sayısı art arda üç gündür 1.200'ün üzerinde seyrediyor ve bu durum günlük vaka sayısında potansiyel bir artış dönemine girildiğine işaret ediyor. Eyalette aynı süre zarfında 7 ölüm kaydedildi ve Yeni Güney Galler'de Kovid-19 kaynaklı toplam can kaybı sayısı 184'e çıktı.

Berejiklian, eyaletin yüzde 80 aşılanma oranına ulaşmasıyla verilecek özgürlüklerin tam olarak neleri kapsayacağını belirleme sürecinde olduklarını vurguladı. Şu an itibarıyla Yeni Güney Galler eyaletinde 16 yaş üstü nüfus içerisinde tam aşılanma oranı yüzde 46, en az tek doz aşı olanların oranı ise yüzde 78,5 seviyesinde bulunuyor.

Avustralya federal hükümetinin Pazartesi günü itibarıyla 12-15 yaş arası çocuklar için Pfizer aşısına onay vermesinin ardından eyaletler bu yaş grubunu da aşılamaya başladı. Berejiklian, bu yaş grubunda aşılananların, yetişkin nüfusun aşılanma oranına dahil edilmeyeceğini, bunların ayrı değerlendirileceğini söyledi. Öte yandan Victoria eyaletinde de Pazar gecesi itibarıyla son 24 saatte 473 yerel kaynaklı vakanın kaydedilmesiyle yerel vakalarda büyük bir artış yaşandı.

Victoria eyaleti Sağlık Bakanı Martin Foley eyaletteki vakaların çoğunluğunun gençlerde görüldüğünü belirterek çocukların da aşılanabilir nüfusa dahil edilmesi kararını olumlu karşıladı. Foley, "Aşı yaşının 12 yaş ve üstü herkesi içerecek şekilde genişletilmesinden elbette memnuniyet duyuyoruz. Mevcut aktif vakaların 585'inin 19 yaş ve altı olduğu göz önüne alındığında, ergenlerin aşılanmasının önemi bariz şekilde çok büyük" dedi.