Sağlık

Avustralya Başbakanı, Kovid-19 kapanmasından etkilenen işçilere afet ödemesi yapılacağını duyurdu

Başbakan Scott Morrison, Maliye Bakanı Josh Frydenberg ve Acil Durum Yönetim Bakanı David Littleproud, Perşembe günü yaptıkları basın açıklamasında kapanma nedeniyle işini kay...

Abone Ol

Başbakan Scott Morrison, Maliye Bakanı Josh Frydenberg ve Acil Durum Yönetim Bakanı David Littleproud, Perşembe günü yaptıkları basın açıklamasında kapanma nedeniyle işini kaybeden 17 yaşın üzerindeki kişilerin haftalık olarak yapılacak "geçici Kovid afet ödemesi" alacağını duyurdu.

Ödemeye hak kazanan kişilerin kapanma nedeniyle gelirlerini kaybettiklerini belgelemeleri, pandemi hastalık izinlerinin tamamını kullanmış olmaları ve likit varlıklarının 10 bin Avustralya dolarından (7.742,6 ABD doları) az olması gerekiyor. Yardıma hak kazanan ve haftada 20 saatten fazla çalışan katılımcılar 500 Avustralya doları (387,1 ABD doları), daha az çalışanlar ise 325 Avustralya doları (251,6 ABD doları) alacak.

Morrison, Kanberra'da yaptığı açıklamada, "Aslında burada asıl konuştuğumuz mesele, birinin gelecek haftayı çıkaracak kadar geçinebilmesi" dedi ve ekledi: "Normalde her bir doların makbule geçeceği bir ekonomik durumda olan birinden bahsediyoruz. Önemli olan işyerlerinin ve hanelerin ihtiyaçları olan yardımı alması."

Karar, Victoria eyaleti yönetiminin Melbourne bölgesindeki kısıtlamaları yedi gün daha uzatmasının ardından federal mali yardım çağrısında bulunmasının ardından geldi. Avustralya'nın nüfusu en fazla ikinci eyaleti olan Victoria, ülkenin pandemiden en çok etkilenen eyaleti oldu.

Frydenberg de Çarşamba günkü basın açıklamasında, "Bir Victorialı olarak söyleyebilirim ki, yaşananlar eyaletimiz için yıkıcı oldu" diye konuştu. Frydenberg'in verdiği bilgiye göre, diğer eyaletlerdeki ortalama kapanma sürsi altı günken, Victorialılar 140 günü kapanmada geçirdi ve bu durum bölgeler arasında "inanılmaz bir tezat" yarattı.