ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü'nün (NIAID) Salı günü yaptığı açıklamada, AstraZeneca'nın Kovid-19 aşısının ABD'deki bir denemesinin sonuçlarında "güncel olmayan bilgiler" kullanılmış olabileceği belirtildi. Enstitünün açıklamasında, araştırmanın Veri ve Güvenlik İzleme Kurulu'nun (DSMB), AstraZeneca tarafından Kovid-19 aşısının klinik denemesinden elde ederek yayınladığı ilk veriler hakkında kaygı duyduğu belirtildi.

Malezya sağlıkta iyileşme için şekerli içecekler vergisini artırmaya hazırlanıyor Malezya sağlıkta iyileşme için şekerli içecekler vergisini artırmaya hazırlanıyor

Açıklamada, "DSMB, AstraZeneca'nın bu denemeden gelen güncel olmayan bilgileri dahil etmiş olabileceği, bunun da etkinlik verilerinin görünümünde eksikliğe yol açmış olabileceği endişesini ifade etti" denildi. AstraZeneca Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Kovid-19 aşısının ABD ve bazı Güney Amerika ülkelerinde yürütülen denemelerde her yaştan yetişkin için güçlü koruma sağladığını bildirdi. Ağustos 2020'de başlayan plasebo kontrollü deneme, ABD, Şili ve Peru'daki 88 yere kayıtlı 32.449 yetişkin gönüllü katılımcı ile yürütülmüştü.

Editör: İRFAN KARSLI