Politika

Arnavutluk, Çin ile her alanda işbirliğini güçlendirmeyi çok istiyor

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama Cuma günü yaptığı açıklamada, ülkesinin ikili ilişkilere yeni bir canlılık kazandırmak için Çin ile her alanda işbirliğini güçlendirmeyi çok iste...

Abone Ol

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama Cuma günü yaptığı açıklamada, ülkesinin ikili ilişkilere yeni bir canlılık kazandırmak için Çin ile her alanda işbirliğini güçlendirmeyi çok istediğini söyledi.

Rama, konuk Çin Devlet Konseyi Üyesi ve Dışişleri Bakanı Wang Yi ile yaptığı görüşmede Arnavutluk ile Çin arasındaki dostluğun benzersiz bir tarihe ve geniş kapsamlı bir etkiye sahip olduğunu belirtti. Rama, Arnavutluk'un 50 yıl önce Çin'in BM'deki meşru konumunu yeniden kazanmasında aktif bir rol oynadığını ve bununla hala gurur duyduğunu dile getirdi. Rama, Arnavutluk'un, Çin'in kalkınma başarılarına hayran olduğunu ve Çin'in uluslararası ilişkilerde giderek artan önemli rolünü takdir ettiğini de sözlerine ekledi.

Arnavutluk Başbakanı, ülkesinin tek Çin politikasına sıkı sıkıya bağlı kalacağını ve Çin ile her alanda işbirliğini güçlendirmeyi çok istediğini söyledi. Wang ise Çin ile Arnavutluk arasındaki geleneksel dostluğun sadece değerli bir tarihi hatıra değil, aynı zamanda ikili ilişkilerin sorunsuz gelişimi için derin bir temel olduğunu söyledi.

Arnavutluk'un başkenti Tiran'da sahne alan Beijing Dans Akademisi oyuncuları bir performans sergiliyor, 24 Ekim 2019. (Fotoğraf: Zhang Liyun/Xinhua)

Çin'in Arnavutluk'un desteğini her zaman hatırlayacağını ve tarihi gelişmelerin deneyim ve bilgeliklerinden yararlanmaya devam edeceğini söyleyen Wang, büyük-küçük tüm ülkelerin eşit olduğunu, karşılıklı anlayış ve saygıya sahip olması gerektiğini vurguladı.

Wang, karşılaştığı zorluklar ve engeller ne olursa olsun, Çin'in ulusal onurunu, meşru haklarını ve çıkarlarını sıkıca koruyacağını, uluslararası adalet ve doğruluğu sıkıca savunacağını ve kuvvete dayanan tüm politikalara ve zorbalık eylemlerine karşı çıkacağını söyledi.

Bakan, Çin'in Arnavutluk'la, birbirlerinin temel çıkarlarını gözetmek, karşılıklı olarak siyasi güveni geliştirmek, ekonomik ve ticari yatırım, altyapı, insanlar arası ve kültürel alışverişler gibi çeşitli alanlarda karşılıklı yarar sağlayan işbirliğini derinleştirmek için ve yeni tarihsel dönemde Çin-Arnavutluk ilişkilerinde yeni bir sayfa açmak için birlikte çalışmaya istekli olduğunu söyledi.

Wang, Orta ve Doğu Avrupa ülkelerinin (CEE) daha fazla kalkınmasına destek olmak için Çin'in CEE ülkeleri ile işbirliği ve Çin-Avrupa işbirliğinin "çift motorlu" itici etkisini desteklediğini söyledi.Rama, Arnavutluk'un, Çin ve Orta ve Doğu Avrupa ülkeleri arasındaki işbirliğini desteklediğini ve işbirliği potansiyelini somut sonuçlara dönüştürmek için birlikte çalışmaya istekli olduğunu belirterek, Arnavutluk'un daha fazla Çinli şirketin ülkeye yatırım yapmasını memnuniyetle karşıladığını da sözlerine ekledi.

Bir kadın, Arnavutluk'un başkenti Tiran'daki Arnavutluk Başbakanlık Ofisi Açıklık ve Diyalog Merkezi'nde Çin ve Arnavutluk arasında diplomatik ilişkilerin kurulmasının 70. yıldönümü sebebiyle düzenlenen bir sergiyi ziyaret ediyor, 11 Kasım 2019. (Fotoğraf: Zhang Liyun/Xinhua)