İngiliz Milletler Topluluğu Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Örgütü (CSIRO) tarafından geliştirilen modelleme, bir uçuştaki vaka sayısını tahmin edebilmek için, gelen yolcu sayısını ve yolcuların geldiği ülkelerin Kovid-19 enfeksiyonu oranını kullanıyor. CSIRO'nun araştırmacılarından Jess Liebig, geliştirilen modellemenin; seyahat kısıtlamaları ve sınırları açmaya yönelik kararlarda, hükümete yardımcı başka bir araç olabileceğini söyledi.

Liebig, Çarşamba günü yaptığı yazılı basın açıklamasında, "Modelleme, hem seyahat yasaklarının etkilerini ölçmek hem de önerilen gevşetmeleri değerlendirmek için kullanılabilecek esnek bir yapıdadır" dedi. Avustralyalı bilim insanı, "Model aynı zamanda virüs taşıma olasılığı en yüksek yolcu gruplarını belirlememizi sağlıyor. Böylece yetkililer, sağlık ve biyogüvenlik kontrol stratejilerini daha etkin bir biçimde yönlendirebilir" diye ekledi.

Çarşamba günü yayınlanan bir çalışmada, Liebig'in ekibi modeli; biri açık uluslararası sınırlar ve diğeri federal hükümetin Ocak-Haziran 2020'de koyduğu mevcut seyahat kısıtlamaları olmak üzere iki farklı senaryoya uyguladı. Bilim insanları kısıtlamaların, Avustralya'ya taşınan Kovid-19 vakalarını yüzde 88 oranında azalttığını buldular. Liebig, "Modellememiz, seyahat kısıtlamaları olmadan Ocak-Mayıs 2020 döneminde Avustralya'ya 48.000'in üzerinde Kovid-19 vakasının gelmiş olabileceğini gösteriyor" dedi.

Filipinler'de 3 yeni M çiçeği vakası tespit edildi Filipinler'de 3 yeni M çiçeği vakası tespit edildi

Editör: İRFAN KARSLI