Sağlık

Araştırma: 2Sıcak' Kovid-19 aşısı bütün önemli varyantlara karşı etkili

Perşembe günü yayınlanan bir çalışmada, Avustralya'nın Milletler Topluluğu Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Örgütü'nden (CSIRO) araştırmacılar, Hindistan Bilim Enstitüsü (IIS...

Abone Ol

Perşembe günü yayınlanan bir çalışmada, Avustralya'nın Milletler Topluluğu Bilimsel ve Endüstriyel Araştırma Örgütü'nden (CSIRO) araştırmacılar, Hindistan Bilim Enstitüsü (IISc) ile biyoteknoloji şirketi Mynvax'ın geliştirdiği ısıya dayanıklı koronavirüs aşı formülasyonlarının etkinliğini değerlendirdi. Araştırmacılar, bu formülasyonların hamster ve farelerde endişe verici tüm SARS-CoV-2 varyantlarına karşı güçlü bir bağışıklık tepkisini tetiklediğini buldular. CSIRO'nun Kovid-19 projesinin lideri ve raporun eş yazarı

S. S. Vasan basına yaptığı açıklamada, "Elimizdeki veriler, test edilen bütün Mynvax formülasyonlarının, endişe yaratan Alpha, Beta, Gamma ve Delta SARS-CoV-2 varyantlarını tutarlı ve etkin bir şekilde nötralize edebilen antikorlar ürettiğini göstermektedir" dedi.

Araştırmanın kritik bir başka bulgusu da aşı formülasyonlarının 37 santigrat derecede bir ay, 100 santigrat derecede ise 90 dakika süreyle stabil kaldığının gösterilmesi oldu. Buna karşın, Pfizer-BioNTech aşısının -70 derecenin altında özel soğuk hava depolarında, AstraZeneca-Oxford aşısının ise iki ila sekiz derece arasında muhafazası gerekiyor ve bu durum her iki aşının da uzak ve kaynakların sınırlı olduğu bölgelerde kullanımını zorlaştırıyor.

CSIRO'nun topladığı veriler, 2021'in ilerleyen günlerinde Hindistan'da insanlar üzerinde yapılacak klinik denemelere hangi Mynvax formülasyonlarının devam edeceğinin belirlenmesinde kullanılacak. CSIRO Sağlık ve Biyogüvenlik müdürü Rob Grenfell, çalışmanın, daha ileri Kovid-19 aşı ve tedavilerinin geliştirilmesinde, devam eden küresel bilimsel işbirliğine duyulan ihtiyacı gösterdiğini söyledi. Grenfell, "Isıya dayanıklı veya 'sıcak' aşı, güvenilir soğuk depolama tedarik zinciri bulunmayan son derece sıcak iklimlere sahip uzak veya kaynakları sınırlı bölgeler için kritik öneme sahip" dedi.