Sağlık

Araştırma: mRNA aşıları, tam aşılanan kişiler için Kovid-19 enfeksiyon riskini büyük ölçüde azaltıyor

Pazartesi günü yayınlanan yeni bir araştırma, ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nin (FDA) onayladığı mRNA Kovid-19 aşılarının, tam aşılanan kişileri enfeksiyona karşı yüzde 91 koruduğu...

Abone Ol

Pazartesi günü yayınlanan yeni bir araştırma, ABD Gıda ve İlaç İdaresi'nin (FDA) onayladığı mRNA Kovid-19 aşılarının, tam aşılanan kişileri enfeksiyona karşı yüzde 91 koruduğunu gösterdi. FDA, mRNA Kovid-19 aşılarından Pfizer-BioNTech aşısı ile Moderna aşısına onay verdi. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'ne (CDC) göre, CDC'nin bu araştırması mRNA aşılarının, tam veya kısmi aşılama yapılmasına rağmen Kovid-19'a yakalanan kişilere fayda sağladığını gösteren ilk araştırmalar arasında yer alıyor.

Tam aşılama ile, ikinci dozu vurulmalarının üzerinden 14 veya daha fazla gün geçen kişiler, kısmi aşılama ile ise birinci dozu vurulmalarının üzerinden 14 veya daha fazla gün geçen kişiler ile ikinci dozu vurulmalarının ardından 1 ila 13 gün geçen kişiler kastediliyor.

Bu bulgular CDC'nin sağlık çalışanları, ilk müdahalede bulunanlar, ön safta hizmet veren çalışanlar ve diğer temel hizmet çalışanlarından "HEROES-RECOVER" isimli araştırmasında topladığı dört haftalık ilave verilerden elde edildi. Bu grupların, meslekleri gereği Kovid-19'a neden olan virüse maruz kalma olasılığı daha yüksek.

CDC Müdürü Rochelle Walensky, "Bu araştırmanın uzatılan zaman diliminden elde edilen bulgular, mRNA Kovid-19 aşılarının etkili olduğu ve çoğu enfeksiyonu önlediği - tam aşılanmış olmalarına rağmen yine de Kovid-19 olan kişilerin muhtemelen hastalığı daha yumuşak ve daha kısa geçirecekleri ve virüsü başkalarına bulaştırma risklerinin daha düşük olacağı - yönünde artan kanıtlara bir yenisini daha eklemektedir" dedi.

Walensky, bu faydaların aşılanmak için bir diğer önemli sebep olduğunu da sözlerine ekledi. CDC'ye göre, araştırmadan elde edilen başka bulgular Kovid-19'a yakalanan tam veya kısmen aşılanmış kişilerin bu virüsü başkalarına bulaştırma olasılıklarının daha düşük olduğuna işaret ediyor.