Putin: ABD ekonomi politikasında üst üste hata yapıyor Putin: ABD ekonomi politikasında üst üste hata yapıyor

Aboul-Gheit, Sudan'daki bütün tarafları 2019'da imzalanan anayasal belgeye uymaya çağırdı. Açıklamada, "Diyalog yoluyla çözülemeyecek hiçbir sorun yok. Seçimler planlanan tarihlerde yapılıncaya kadar geçiş dönemi boyunca üzerinde uzlaşmaya varılan bütün anlaşma ve kararlara saygı gösterilmesi önemli" ifadesi yer aldı. Açıklamada ayrıca, Sudan'daki geçiş dönemi ve istikrarı aksatacak her türlü önlemden kaçınmanın da önemli olduğu vurgulandı.

Sudan'ın başkenti Hartum, Pazartesi günü erken saatlerden itibaren Sudan Başbakanı Abdullah Hamduk ve diğer sivil liderlerin de aralarında yer aldığı çok sayıda bakanın tutuklanmasıyla sonuçlanan askeri bir hamleye tanık oldu. Sudan'da geçiş dönemi iktidarının sivil ortağı Özgürlük ve Değişim Güçleri (FFC) ittifakından ayrılan bir grup, 16 Ekim'den bu yana, hükümetin feshedilmesi talebiyle Cumhurbaşkanlığı Sarayı önünde oturma eylemi yapıyordu. FFC, hükümetin feshedilmesini reddediyor ve taraf değiştirenleri demokratik geçişi tehlikeye atmaya çalışmak ve ordunun devrime karşı çıkışını desteklemekle suçluyor.

21 Eylül'deki darbe girişiminin engellendiğinin duyurulmasından bu yana, geçici yönetimdeki askerler ile sivil ortakları arasındaki gerginlik tırmanmaya devam etti. Sudan, 39 aylık geçiş dönemi boyunca, Nisan 2019'da eski Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'in devrilmesinden sonra kurulan askeri ve sivil unsurlardan oluşan geçiş hükümeti tarafından yönetiliyor. Geçiş döneminin ardından yeni hükümeti kurmak için seçimler yapılacak.

Editör: İRFAN KARSLI