Politika

Arap Birliği Genel Sekreteri ile BM Koordinatörü, Filistin ve İsrail'deki gelişmeleri görüştü

Arap Birliği'nden yapılan açıklamada, telefon görüşmesi sırasında Aboul-Gheit ve yeni BM elçisinin önümüzdeki aylarda yapılacak kritik öneme sahip Filistin ve İsrail seçimleri...

Abone Ol

Arap Birliği'nden yapılan açıklamada, telefon görüşmesi sırasında Aboul-Gheit ve yeni BM elçisinin önümüzdeki aylarda yapılacak kritik öneme sahip Filistin ve İsrail seçimleri öncesinde bölgedeki son gelişmelerle ilgili görüş alışverişinde bulundukları ifade edildi.

Filistinliler 22 Mayıs'ta parlamento seçimlerini, ardından 31 Temmuz'da devlet başkanlığı seçimlerini yapacak. İsrail ise 23 Mart'ta parlamento seçimlerini gerçekleştirecek. Aboul-Gheit, BM yetkilisine, Filistin davasının, yeni aşamada ortak Arap davası için ana eksenlerden biri olduğunu ileri süren Arap dışişleri bakanlarının son toplantısının sonuçları hakkında bilgi verdi.

8 Şubat'taki olağanüstü toplantıda Arap dışişleri bakanları, Filistin meselesinin tüm Arap ülkelerinin ana gündemi olduğunu teyit ederken, Filistin halkının meşru ve vazgeçilemez haklarına desteklerini ifade ettiler.Bu arada Aboul-Gheit, Filistinli grupların Mısır'ın başkenti Kahire'de son zamanlarda düzenledikleri uzlaşma görüşmelerinin önemini vurguladı ve Arap Birliği'nin Filistin'de uzlaşı yolunu desteklediğini ekledi.

Aboul-Gheit, ulusal uzlaşmanın sağlanmasının ve Filistin meşruiyetinin yenilenmesinin İsrail ile gelecekteki barış müzakerelerinde Filistin tutumunu güçlendireceğini de belirtti. Arap Birliği başkanı ayrıca, BM elçisinin İsrail-Filistin çatışmasında iki devletli çözüm bulma şansını ortadan kaldıracağını söylediği İsrail yerleşimlerinin genişlemesini kınamasını da takdir etti.