WASHİNGTON, 7 Aralık (Xinhua) Araştırmada, "Ankete katılanların yüzde 87'sinin tedarik zinciri darboğazından bahsettiği, yüzde 76'sının mallara ve hizmet sektörünün yeniden açılmasına yönelik güçlü talep tespiti yaptığı ve yüzde 69'unun artan iş gücü maliyetinin yüksek fiyatların arkasındaki temel neden olduğunu belirttiği" görülüyor. İş ekonomisi uzmanları, Eylül ayındaki son ankete kıyasla hem 2021 hem de 2022 için enflasyon beklentilerini artırdı. 2021'in dördüncü çeyreğinde, genel tüketici fiyat endeksinin (TÜFE), bir önceki yıla göre yüzde 6 artması bekleniyor. Eylül anketinde bu artış oranı yüzde 5,1 olarak tahmin edilmişti.

TÜFE enflasyonununsa 2022'nin sonunda, Eylül ayındaki yüzde 2,4'lük tahmine kıyasla yüzde 2,8'e çıkması bekleniyor. Fed'in kullandığı enflasyon ölçütü olan çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksinin şimdi yani 2021'in dördüncü çeyreğinde bir önceki yıla kıyasla yüzde 4,1 artması ve ancak 2022'nin dördüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemindeki yüzde 2,6 oranına gerilemesi bekleniyor. Ankete göre, katılımcıların yaklaşık yüzde 71'i, çekirdek PCE göstergesinin 2023'ün ikinci yarısı ve sonrasında Fed'in yüzde 2 hedefine ya da bunun altına gerilemeyeceğini tahmin ediyor.

ABD'nin New York kentinde, Kara Cuma olarak bilinen alışveriş festivali sırasında Herald Meydanı'ndaki Macy's mağazasında alışveriş yapan insanlar, 26 Kasım 2021. (Fotoğraf: Wang Ying/Xinhua)

Diğer yandan, ankete katılanların yüzde 58'i ABD ekonomisinin 2022'nin sonuna kadar tam istihdam hedefini geçekleştirmiş olacağını veya 2022 sonu itibarıyla hedefin tutturulacağını öngörüyor. Bloomberg'de kıdemli ABD ekonomisi uzmanı olan ve anketi yürüten Yelena Shulyatyeva, "Katılımcıların üçte ikisi iş gücü maliyetlerindeki artış nedeniyle önümüzdeki üç yıl boyunca enflasyonun yüksek seyretmesini bekliyor" dedi.

Filistin Ekonomi Bakanı: Filistin ekonomisi benzeri görülmemiş bir riskle karşı karşıya Filistin Ekonomi Bakanı: Filistin ekonomisi benzeri görülmemiş bir riskle karşı karşıya

NABE anketi, yıllık ortalama bazda ABD'nin reel gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYİH) 2021'de yüzde 5,5 artmasını ve 2022'de yavaşlayarak yüzde 3,9'luk bir büyüme oranına ulaşmasını öngörüyor. Fed, geçtiğimiz ay 120 milyar dolar tutarındaki aylık varlık alım programında 15 milyar dolarlık kesintiye gitti. Varlık alımlarını mevcut hızda devam ettirecek olan Fed, gelecek yıl Haziran ayına kadar alımlarını sonlandırmayı planlıyor. Ancak bazı Fed yetkilileri ve ekonomistler, enflasyon baskısı sürerken faiz oranlarını daha erken yükseltme esnekliği sağlamak için merkez bankasını daralma hızını artırmaya çağırdı.

Editör: İRFAN KARSLI