Yaşları 50 ile 80 arasında bulunan 2 binden fazla yetişkin üzerinde yapılan bir anket, bu yaşlar arasındaki yetişkinlerin yüzde 58'inin Kovid-19'dan korunmak için aşı yaptırmaya --az ya da çok- istekli olduklarını gösterdi.

Michigan Üniversitesi bünyesindeki Sağlık Politikası ve İnovasyon Enstitüsü için Ekim ayında yaptırılan anket, kadınların, beyaz olmayanların, yaşları 50 ile 64 arasında bulunanların, daha düşük gelir ve eğitim seviyelerine sahip olanların genel olarak aşı yaptırmaya daha az istekli olduklarını gösterdi.

Kovid-19 bulaşması halinde hastaneye kaldırılma ve ölüm riski daha yüksek grupta bulunsalar da, daha yaşlı denekler arasında siyahların sadece yüzde 40'ı ve Hispaniklerin yüzde 51'i aşı yaptırmaya -az ya da çok- istekli olduklarını söyledi.

65 yaş üstündekilerin, beyazların, erkeklerin ve daha yüksek eğitim seviyesine sahip olanların hemen aşılanmayı talep etme ihtimali diğerlerine göre daha yüksek. Ankete katılanların dörtte biri bir klinik aşı denemesinde yeralmaya sıcak bakıyor.

Katılımcıların yüzde 93'ü, Kovid-19 aşısında, daha yüksek risk grubundaki bireylere öncelik verilmesinin önemli olduğunu kabul etti. Daha yaşlılar, sağlık ve diğer alanlarda halkla doğrudan irtibat halinde çalışanlar ve sağlık sorunları olanlar ya da bağışıklık sistemi zayıf olanların hepsi de muhtemel öncelik grupları olarak tanımlandı.

Anket katılımcıların yarıdan biraz fazlasının Kovid-19 hastalığını geçirmiş birini tanıdıklarını, yüzde 2'sinin de bizzat Kovid-19'u geçirdiğini gösterdi.

Yaklaşık olarak her beş katılımcıdan biri Kovid-19 nedeniyle ölen birisini tanıyordu. Ama bu gruptakiler aşı yaptırmaya diğerlerinden daha istekli değil.

Aşının tüketicilere maliyetinin bilgilendirilmesi de tüketiciler için önemli bir husus olarak görülüyor. Katılımcıların yaklaşık üçte biri maliyetin a

Çin dünyanın en büyük milli park sistemini kurmaya çalışıyor Çin dünyanın en büyük milli park sistemini kurmaya çalışıyor

Editör: İRFAN KARSLI