İsveç, Alman ilaç şirketi CureVac ile AB anlaşmasının bir parçası olarak beşinci aşı anlaşmasını imzaladı. Anlaşma sayesinde İsveç toplam 4,5 milyon doza erişim sağlayacak ve 10 milyonluk İsveç nüfusu içinde 2,25 milyon insanı aşılayabilecek. Bu, hükümetin aşı bütçesini 4,5 milyar İsveç Kronu'ndan (527 milyon ABD doları) 7 milyar İsveç Kronu'na (820 milyon dolar) yükselteceği anlamına geliyor.

Basın toplantısında konuşan İsveç'in ulusal aşı koordinatörü Richard Bergstrom, İsveç'in aşılarını satın alabileceği beş ilaç şirketinin umut verici sonuçlar verdiğini söyledi. CureVac dışında bu şirketler şunlar: Moderna, Pfizer, AstraZeneca ve Janssen Pharmaceutica.

Halk Sağlığı Ajansı Genel Müdürü Johan Carlson basın toplantısında yaptığı konuşmada, aşılama için ilk sıralarda olan 70 yaş üstü kişiler ya da diğer risk gruplarına dahil olanlar ve sağlık sektöründe çalışanları kastederek, "Bazı insanlara öncelik vermemiz gerekecek" dedi. Halk önce bu grubun aşılanmasını bekleyecek.

Carlson, aşıya erişim "pandeminin sonu ya da enfeksiyon yayılımını önlemek için uygulanan kısıtlama ve önlemleri hafifletebiliriz" demek değil, diye uyardı.

Aşı bütçesi duyurulurken, İsveç'te toplam Kovid-19 vaka sayısı 225 bin 560'a ve hayatını kaybedenlerin sayısı da 6 bin 500'e ulaşmıştı.

İsveç epidemiyoloğu Anders Tegnell durumun "ciddi" olduğunu, her hafta birçok yeni vakanın tespit edildiğini ve İsveç'in 21 bölgesinin neredeyse tamamının pandemiden sert bir şekilde etkilendiğini söyledi.

Çin Ejderha Teknesi Festivali’ne hazırlanıyor Çin Ejderha Teknesi Festivali’ne hazırlanıyor

Editör: İRFAN KARSLI