Politika

American Airlines, Boeing 737 Max ticari uçuşlarına yeniden başlıyor

American Airlines, bir Boeing 737 Max uçağını ücretli yolcularıyla birlikte Salı günü Miami'den New York'a uçurdu. Böylece bu sorunlu uçağın uçuşlarının dünya çapında durdurul...

Abone Ol

American Airlines, bir Boeing 737 Max uçağını ücretli yolcularıyla birlikte Salı günü Miami'den New York'a uçurdu. Böylece bu sorunlu uçağın uçuşlarının dünya çapında durdurulmasından neredeyse 2 yıl sonra ilk ticari uçuş gerçekleştirilmiş oldu.

American Airlines sözcüsü, şirketin 718 numaralı uçuşunda yaklaşık 100 yolcu taşıdığını ve Salı öğleden sonra LaGuardia Havalimanı'na indiğini söyledi.

Boeing'in 737 MAX uçakları, geçen yılın Mart ayının başından bu yana, temel uçuş kontrol yazılımının bir yıldan kısa bir süre içinde gerçekleşen iki ölümcül hava kazasında rol oynadığını gösteren yeni kanıtların ortaya çıkması üzerine tüm dünyada hangara çekilmişti.

ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA), bu yılın Kasım ayında, Boeing 737 MAX'ın ticari operasyonlarını durduran emri iptal ederek, ABD dahil FAA'nın yetkisi altındaki havayollarının kullanıma devam etmesi için gerekli adımları atmasına ve Boeing'in teslimatlara başlamasına izin vermişti.

American Airlines'ın açıklamasına göre, Miami'den New York'a 4 Ocak'a kadar bir gidiş-dönüş uçuşu ile tarifeli seferlere başladıktan sonra, Ocak ayı boyunca kademeli olarak daha fazla 737 MAX uçağı hizmete sunulacak, Miami'deki merkezden haftanın günlerine göre 36 uçuşa kadar çıkılacak.

Açıklamada American Airlines'ın tüm Max uçuşlarındaki yolculara önceden uyarıda bulunacağı ve yeniden rezervasyon seçeneği vereceği belirtildi. Şirket daha önce yaptığı bir yazılı açıklamada, "Bir müşteri 737 MAX ile uçmak istemiyorsa, mecbur kalmayacak... Kolayca yeniden yerleştirilebilmelerini sağlamak için esneklik sağlayacağız" ifadelerini kullanmıştı.

ABD'de Los Angeles'tan havalanan bir American Airlines Boeing 737 Max 8 uçağı, Washington D.C.'deki Reagan Ulusal Havalimanı'na iniş yapmak üzere yaklaşıyor, 13 Mart 2019. (Fotoğraf: Ting Shen/Xinhua)

İnternet sitesine göre United Airlines, 737 Max'in uçuşlarını 11 Şubat 2021'den itibaren devam ettirmeyi planlıyor ve 737 Max jetlerinin en büyük işletmecisi olan Southwest de bu uçağı "2021'in ikinci çeyreğinden itibaren" yeniden kullanmayı planlıyor.

Pazartesi günü yayınlanan yeni bir Reuters/Ipsos kamuoyu anketinde, uçağın geçmişi anlatılan ABD'lilerin yüzde 57'si Boeing 737 Max ile uçma ihtimallerinin yüksek olmadığını söylerken, yüzde 37'si hizmete döndükten 6 ay sonra muhtemelen bu uçaklarla uçabileceğini söyledi.

Eylül ayında, ABD Taşımacılık ve Altyapı Komitesi'nin 737 MAX raporu hakkındaki araştırma raporu, komitenin 737 MAX uçağının tasarımı, geliştirilmesi ve sertifikasyonu ve ilgili konularla ilgili 18 ay süren incelemesini sonuçlandırdı.

Rapora göre soruşturma, hatalı teknik tasarım kriterleri, pilot yanıt süreleriyle ilgili hatalı varsayımlar ve üretim baskıları nedeniyle MAX'ın tasarım ve geliştirme sürecini daha güvenli hale getirebilecek pek çok fırsatın kaçırılmış olduğunu ortaya çıkardı.

Ticaret, Bilim ve Taşımacılık Senato Komitesi Başkanı ABD Senatörü Roger Wicker, komitenin FAA hakkındaki araştırma raporunu 18 Aralık'ta yayınladı.

Rapor, havacılık güvenliği gözetimindeki bazı önemli hataları ve FAA'daki başarısız yönetimi çeşitli örneklerle detaylandırdı. Ayrıca, 737 MAX'ın yeniden sertifikalandırma testleri sırasında, Boeing'in, bir Manevra Karakteristikleri Artırma Sistemi arızasını da içeren pilot reaksiyon sürelerinin FAA insan faktörü simülatörü testini uygunsuz bir şekilde etkilediği ortaya çıktı.

Şirketin raporun yayınlanmasıyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, "Boeing, havacılık güvenliğini iyileştirmeye, emniyet kültürümüzü güçlendirmeye ve müşterilerimiz, düzenleyici kuruluşlar ve uçakları kullanan yolcularla yeniden güven inşa etmeye kararlıdır" dedi ve şirketten Lion Air 610 Sayılı Uçuş ve Ethiopian 302 Sayılı Uçuş kazalarından büyük dersler çıkarıldığını da sözlerine ekledi.

Boeing'in 737 MAX jetleri Mart 2019'dan beri tüm dünyada hangarlara çekilmişti. Çin, tüm Boeing 737 Max 8 uçaklarını askıya alan ilk ülke oldu. Singapur, Avustralya, Kanada, ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri'nin de aralarında bulunduğu 40'tan fazla ülke de daha sonra aynı adımı attı. Ayrıca bazı ülkeler hava sahasını da bu uçağa kapattı.