Destatis, "Bu, 2011'den bu yana gerçekleşen ilk bütçe açığı ve Almanya'nın yeniden birleşmesinden bu yana en yüksek ikinci bütçe açığı oldu" dedi. Destatis'e göre, cari fiyatlarla gayri safi yurt içi hasılanın yüzdesi olarak ölçülen 2020 açık oranı yüzde 4,2'ye ulaştı. Destatis'e göre 2019'a kıyasla Almanya'nın toplam bütçe gelirleri geçen yıl yüzde 3,0 azalırken harcamalar yüzde 9,3 arttı.

BM: Gazze'de çocuk felci aşısı kampanyasının ilk aşamasında 187.000 çocuğa ulaşıldı BM: Gazze'de çocuk felci aşısı kampanyasının ilk aşamasında 187.000 çocuğa ulaşıldı
Almanya'nın Frankfurt kentindeki eski opera binası Alte Oper'in önünde Kovid-19 pandemisi sırasında maskeli insanlar görülüyor, 20 Ocak 2021. (Fotoğraf: Lu Yang/Xinhua)

Destatis'e göre, geçen yılki bütçe açığının en büyük payı 86,6 milyar euroluk açık veren Almanya federal hükümetine ait. Ülkenin federal eyaletlerinde bu rakam 18,0 milyar euro iken, yerel yönetimler yalnızca 1,3 milyar euroluk "nispeten küçük" bir açık verdiler.

Destatis'e göre, Almanya'nın bütçe açığının ikinci büyük bölümünü 33,7 milyar euro açık veren sosyal güvenlik fonları oluşturdu. Destatis, "Merkezi hükümet ve eyalet yönetimlerinin açığında payı olan önemli faktörler, geçici mali yardım ve acil yardım için yapılan harcamalar ile koruyucu ekipman alımı ve tedariki oldu" dedi. (1 euro = 1,21 ABD doları)

Editör: İRFAN KARSLI