Politika

Almanya ve Fransa, Afrika'ya yardım ve ekonomik ilişkilerde Çin'le işbirliği yapmak istiyor

Nikkei Asia'da yayınlanan "Çin, Almanya ve Fransa ile 'Afrika Dörtlüsü' Kurma Fikrini Ortaya Attı" başlıklı bir yorum yazısında, Pazartesi günü Çin, Almanya ve Fransa arasında...

Abone Ol

Nikkei Asia'da yayınlanan "Çin, Almanya ve Fransa ile 'Afrika Dörtlüsü' Kurma Fikrini Ortaya Attı" başlıklı bir yorum yazısında, Pazartesi günü Çin, Almanya ve Fransa arasında yapılan çevrimiçi zirve toplantısından detaylar aktarıldı. Japon haber sitesinin Çarşamba günü yayınladığı yazıya göre, Afrika konusunda dört taraflı işbirliği olarak tanımlanan "Afrika Dörtlüsü" fikri, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'a Afrika'nın Kalkınması için Ortaklık İnisiyatifi'ne katılma daveti biçiminde gelişti.

Nikkei Asia, Macron'un Fransa'nın Afrika'daki eğitim ve finansman konularında Çin'le koordinasyonu güçlendirmeye hazır olduğunu söylediğini, Merkel'in ise Almanya'nın inisiyatife katılma olasılığını aktif şekilde değerlendirdiğini dile getirdiğini kaydetti. Yazıda, Fransa ve Almanya'nın, Çin'in "kırılgan ülkelerin borçlarının yeniden yapılandırılmasına" katkı verme konusundaki adanmışlığını memnuniyetle karşıladığının Elysee Sarayı tarafından dile getirildiği ve "bu inisiyatifi uygulamaya koymanın artık daha da aciliyet kazandığının" kaydedildiği bildirildi.

Fransa ve Almanya, Afrika'daki ilaç üretim kapasitelerinin geliştirilmesini de bir "öncelik" olarak niteledi. Nikkei Asia, Almanya ve Fransa'nın Çin ile güçlü ekonomik ilişkileri olduğuna da dikkat çekti. Nikkei Asia, Doğu Asya ülkesi Çin'in Almanya'nın en büyük ticaret ortağı olduğunu ve Volkswagen'in satış hacminin yaklaşık yüzde 40'ının Çin'de gerçekleştiğini belirtirken, Çin'in lüks Fransız markları ile gıdaları için de kilit önemde bir pazar olduğunu kaydetti.