BERLİN, 1 Mart (Xinhua) -- Lindner, Pazartesi günü devlet televizyonu ARD'ye verdiği demeçte, hedeflerinin "Önümüzdeki on yıl içinde Avrupa'nın en yetenekli, en güçlü ve en donanımlı ordularından birini elde etmek olduğunu çünkü Almanya'nın öneminin ve Avrupa'daki sorumluluğunun bunu gerektirdiğini" belirtti.

Seçim Bölgenizden Kaç Milletvekili Çıkacak? Seçim Bölgenizden Kaç Milletvekili Çıkacak?

Pazar günü Almanya, silahlı kuvvetlerini modernize etmek için önümüzdeki birkaç yıl içinde 100 milyar euroluk (112 milyar ABD doları) özel bir fon yatırımı yapmayı planladığını duyurdu. Lindner'a göre, bu fonun başka amaçlarla kullanılmaması anayasada güvence altına alınması gereken bir konu.

Almanya'nın federal ve eyalet bütçelerinin genel olarak borçlanmadan elde edilen gelirler olmadan dengelenmesi gerektiğini öngören ve borç freni olarak adlandırılan mekanizma Kovid-19 pandemisi nedeniyle geçici olarak askıya alındı, ancak 2023'ten itibaren yeniden uygulamaya geçecek.

Lindner, özel fonla yeni borç üstlenilecek olsa bile, borç frenine uyumun yeniden sağlanması için zaman çizelgesine bağlı kalınacağını vurguladı ve ekledi: "Normal yıllık bütçede borç freni uygulanıyor ve artık her euro için gerçekten dikkatli olmamız gerekiyor."

Almanya Savunma Bakanı Christine Lambrecht ise Pazar günü yaptığı açıklamada, özel fon sayesinde "Bundeswehr'i güçlü bir konuma getirmenin ve ittifakta güvenilir ve yetenekli bir ortak olarak uygun bir rol üstlenmenin" mümkün olabildiğini söyledi.

Editör: İRFAN KARSLI