Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer Pazartesi günü düzenlediği basın toplantısında son günlerde ülkeyi vuran ciddi boyuttaki ani sellerin ardından hükümetin, milyarlarca euro değerinde acil yardım ve yeniden inşa desteğine Çarşamba'ya kadar hızla onay verebileceğini duyurdu. Seehofer, "Halk, bu son derece ciddi dönemde sadece konuşmakla kalmayıp aynı zamanda hızlı şekilde uygulamaya geçme konusunda bize güvenebilir" dedi.

Geçen hafta Almanya'nın bazı bölgelerinde görülen yoğun yağışlar ve ardından gelen felaket boyutundaki seller yüzünden yollar ve otoyollar kapandı, elektrik kesintileri yaşandı ve birçok ev yıkıldı. En fazla etkilenen Kuzey Ren-Vestfalya ve Rheinland-Pfalz eyaletlerinde 160'ın üzerinde kişi hayatını kaybetti, yaklaşık 750 kişi yaralandı ve birçok kişi kayıp durumda.

Almanya'nın batısında yer alan Bad Münstereifel kentinde selden zarar gören yolu temizleyen insanlar, 17 Temmuz 2021. (Fotoğraf: Tang Ying/Xinhua)

Etkilenen bölgelerdeki mobil şebekeler ve elektrik şebekeleri halen tam olarak kullanılamıyor. Almanya'daki en büyük mobil şebeke operatörü Vodafone'a göre, Pazartesi günü itibarıyla her altı baz istasyonundan biri şebekeden koptu, birçok bölge hasar gördü ya da tamamen yıkıldı.

Bölgenin en büyük elektrik şebekesi operatörü olan Westnetz halen elektrik kesintisini gidermeye çalışıyor. Elektrik hatlarına bağlı tüm binalarda tek tek su seviyesinin kontrol edilmesi gerektiği için bu iş vakit alıyor. Westnetz'e göre Ahrtal gibi bazı bölgelerde elektriğin ne zaman tekrar verilebileceğini "tahmin etmek şu an için mümkün değil." Şirket şu anda acil durum jeneratörleri kullanarak "geçici olarak elektrik verme" konusunda çalışıyor. Bu jeneratörlerin çoğu, E.ON'un bağlı şirketi olan VSE gibi diğer Alman şirketleri tarafından bağışlandı.

Almanya'nın batısında yer alan Bad Münstereifel kentinde bir tabloyu temizleyen bir kadın, 17 Temmuz 2021. (Fotoğraf: Tang Ying/Xinhua)

Xinhua'ya konuşan Almanya Meteoroloji Hizmetleri kurumundan Thomas Kesseler-Lauterkorn'a göre, aşırı yaz yağışları her zaman meydana gelmekle birlikte "son dönemlerde sıklık ve yoğunlukta gözlenen artışın açık şekilde iklim değişikliğiyle ilgisi bulunuyor." Öte yandan söz konusu ani seller, "yüzyılda bir görülen olay" olarak tanımlanabilir.

Steinbachtal Barajı'nı İçişleri Bakanı Seehofer ile birlikte ziyaret eden Kuzey Ren-Vestfalya Başbakanı Armin Laschet, Almanya'nın "gelecekte bu tür iklim olaylarıyla daha sık karşılaşacağını ve daha iyi korunmaya ihtiyacı olduğunu" söyledi. Binlerce kişi, suyu pompalayarak Steinbachtal Barajı'nın çökmesini ve daha fazla sele neden olmasını önlemişti.

Gazze'de çocuk felci aşı kampanyasının ilk gününde 86.000 çocuk aşılandı Gazze'de çocuk felci aşı kampanyasının ilk gününde 86.000 çocuk aşılandı

Editör: İRFAN KARSLI