İki bakanlığın ortak açıklamasına göre planın, son 10 yılda İsrail'de tüketim oranı ikiye katlanan söz konusu plastik ürünlerin kullanımını yüzde 40 dolayında azaltması bekleniyor. Açıklamada, İsrail'de tek kullanımlık plastik ürünlerin evlerde kişi başına yıllık tüketim miktarının yaklaşık 7,5 kg ile Avrupa Birliği ortalamasının 5 katı olduğu belirtildi.

Söz konusu planın bir parçası olarak bu ürünlerin yurtiçi üretimine ve ithalatına, ürün ağırlığı esas alınarak belirlenecek bir satın alma vergisi konulacak. Verginin miktarı, Çevre Koruma Bakanlığı'nın bir çalışmasına dayanarak belirlenecek. Bu çalışmaya göre, ürünlerin tüketici fiyatının iki kat artırılmasının kullanımlarını yaklaşık yüzde 40 oranında azaltması bekleniyor.

Çin Dışişleri Bakanlığı: İspanya Başbakanı Sanchez'in ziyaretiyle ilişkilerde yeni gelişmeler bekliyoruz Çin Dışişleri Bakanlığı: İspanya Başbakanı Sanchez'in ziyaretiyle ilişkilerde yeni gelişmeler bekliyoruz

Açıklamada, plastik bardak, tabak, kase, çatal-bıçak-kaşık ve pipetlerden vergi alınacağı belirtildi. Bakanlıklar "Tek kullanımlık plastik ürünler çevre ve kamu sağlığında ciddi zararlara yol açmaktadır. Kısa bir süre içinde, faydalı bir üründen bazen binlerce yıl varlığını sürdüren bir atığa dönüşüyorlar" dedi. Açıklama şöyle devam etti: "Bu, çöplerin ortadan kaldırılma maliyetini artırmanın yanı sıra denizlerin, açık alanların ve kamuya ait alanların kirlenmesine de yol açmaktadır. Bu durum, plastiklerin üretiminde kullanılan ve çevreyi kirleten fosil yakıtlara bağımlılığı da kalıcı hale getirmektedir."

Editör: İRFAN KARSLI