Politika

Afgan uzmana göre Afganistan'da ABD önderliğinde teröre karşı savaş tam bir başarısızlık

Afgan uzman, Afganistan'da ABD önderliğinde teröre karşı yürütüldüğü söylenen savaşı, savaştan büyük zarar gören Afganistan'ı karmaşaya iten tam bir başarısızlık olarak nitele...

Abone Ol

Afgan uzman, Afganistan'da ABD önderliğinde teröre karşı yürütüldüğü söylenen savaşı, savaştan büyük zarar gören Afganistan'ı karmaşaya iten tam bir başarısızlık olarak niteledi. Afganistan'daki Rana Üniversitesi'nde profesör olan Abu Muslim Khorasani Cumartesi günü, "Afganistan'da ABD önderliğinde teröre karşı savaş bütünüyle başarısız olmuş ve Amerikan birlikleri yenilmiştir, elbette (bu) küçük düşürücü bir yenilgidir" dedi. Profesörün bu yorumları yaptığı gün, ABD'de 11 Eylül terör saldırılarının 20. yıl dönümünde saldırıda hayatını kaybedenler anılıyordu.

Khorasani Xinhua'ya verdiği demeçte, "Afganistan'daki mevcut durum - belirsizlik, yoksulluk, işsizlik ve binlerce Afganın Ağustos ayında ABD ve müttefik birlikleriyle birlikte ülkeden kaçma çabaları - ABD'nin teröre karşı yürüttüğü söylenen savaşın sonucunun karmaşadan başka bir şey olmadığını açık bir şekilde ortaya koymuştur" dedi. ABD'ye göre, Afganistan'da son 20 yılda Amerikan birlikleri ve yabancı şirketlerle işbirliği yapan 120.000'in üzerinde yabancı ve Afgan, 15 Ağustos ile 31 Ağustos arasında ABD ve müttefikleri tarafından Kabil Uluslararası Havaalanı üzerinden tahliye edildi, sayısız kişi ise tahliye uçaklarına binemedi.

Afganistan'ın başkenti Kabil'de Kabil Havaalanı'nın bir kapısının yanında toplanan Afganlar görülüyor, 22 Ağustos 2021. (Fotoğraf: Rahmatullah Alizadah/Xinhua)

Khorasani, ABD önderliğinde teröre karşı savaşın başarısız olma nedenlerini sıralarken burada önemli olanın Afganistan'ın 2001 yılındaki işgalinin başından beri "Pentagon, ABD Dışişleri Bakanlığı ve istihbarat servisleri arasında yaşanan uyumsuzluk" olduğunu belirtti. Afgan uzman, bir başka nedenin ise Afganistan'a yönelik kapsamlı bir politika olmayışı ve ABD'nin Afganistan'a uyguladığı çifte standart olduğunu ekledi. Khorasani sözlerine, ABD'nin Afganistan'da 20 yılın ardından bıraktığı mirasın Afganlar için belirsiz bir gelecekten başka bir şey olmadığını belirterek devam etti. Khorasani ABD'nin Afganistan'ı işgali hakkında yorum yaparken şunun altını çizdi: "Washington kendi ulusal çıkarları doğrultusunda Afganistan'ı işgal etmeye karar verdi ve bunu 2001 yılı sonlarında gerçekleştirdi; yine kendi çıkarları Afganistan'ı terk etmesini gerektirdiğinde de ülkeyi terk etti."

31 Ağustos 2021 tarihli bu fotoğrafta Afganistan'ın başkenti Kabil'de bulunan Kabil Havaalanı'ndaki askeri araçlar görülüyor. (Fotoğraf: Saifurahman Safi/Xinhua)

Khorasani, "ABD'nin Afganistan'ı işgali Afganistan'ın çıkarlarını garanti altına almak için yapılmadı. (ABD) Teröristleri yok etmek bahanesiyle Afganistan'ı işgal etti. Şu çok açıktır ki, Washington Afganistan'a bölgedeki kendi çıkarlarını korumak için saldırdı" dedi. Khorasani'nin düşüncesine göre, "ABD'nin amacı, Afganistan'ın çıkarlarını korumak ve Afganlara barış ve refah getirmek olsaydı, Washington asla sorumsuz bir şekilde çekilmezdi." Afgan uzman, ABD karşıtı radikallerin ve genel olarak Batı karşıtı grupların ortaya çıkmasının ana nedeninin ABD'nin İslam ülkelerinin içişlerine askeri, siyasi ve kültürel olarak müdahalesi olabileceğine inanıyor.