Pazartesi günü medyada yer alan haberlere göre bilim insanları ABD'nin Teksas A&M Üniversitesi'nde yeni bir Kovid-19 varyantı tespit etti. Teksas A&M bilim insanlarına dayandırılan haberde, BV-1 ismi verilen yeni varyanta sadece bir vakada rastlandığı ve bunun hafif semptomları olan bir birey olduğu belirtildi.

Kampüsün dışında yaşayan bir öğrenci olan hastanın ilk pozitif testi 5 Mart'ta yapıldı. 25 Mart'ta yapılan ikinci testi de pozitif çıktı. Bilim insanları bu durumun bu varyantın diğer varyantlara göre daha uzun süren enfeksiyonlara yol açıyor olabileceğine işaret ettiğini söyledi. 9 Nisan'da yapılan test ise negatif çıktı. Öğrenci, ilk birkaç hafta hafif, soğuk algınlığına benzer semptomlar sergiledi. Bu semptomların tamamen kaybolması, 2 Nisan'a kadar sürdü. Bilim insanlarına göre BV-1, SARS-CoV-2'nin İngiltere varyantıyla ilişkili ve antikorlara tepki vermeyebileceğini gösteren "potansiyel olarak kaygılandırıcı genetik yapıya" sahip.

Teksas A&M Üniversitesi Küresel Sağlık Araştırma Kompleksi Baş Virologu Ben Neuman, "Şu anda bu varyantın ne kadar önemli olduğunu tam olarak bilmiyoruz, ama kaygı duyulan diğer uluslararası seviyede bildirilmesi gereken varyantlara benzer bir mutasyonlar kombinasyonuna sahip" diye konuştu. Neuman, "Bu varyant, hızlı yayılma, ağır hastalık ve nötrleştirici antikorlara yüksek dirençle ayrı ayrı ilişkili genetik belirleyicileri biraraya getiriyor" dedi. Neuman, bilim insanlarının bu varyantın başka vakalarını izlemeye devam edeceğini söyledi.

Çocuk felci aşılarının ikinci partisi Gazze Şeridi'ne ulaştı Çocuk felci aşılarının ikinci partisi Gazze Şeridi'ne ulaştı

Editör: İRFAN KARSLI