Bucknell Üniversitesi Uluslararası İlişkiler ve Siyaset Bilimi profesörlerinden Zhu Zhiqun söyleşide, "Amerika Birleşik Devletleri ve müttefikleri 20 yıldır Afganistan'da ve trilyonlarca dolar harcadı. Şimdi telaşla Kabil'den çekiliyorlar. Maalesef Afganların geçim kaynaklarında büyük bir değişiklik olmadı ve savaştan zarar gören ülkedeki durum daha kırılgan ve belirsiz hale geldi" dedi. "Afganistan'da olup bitenler bazı uluslararası ve bölgesel çatışmaların tek taraflı askeri müdahale veya savaşla çözülemeyeceğini" ve çözüme daha çok "barışçıl müzakereler ve istişarelerle" ulaşılabileceğini söyleyen Zhu, Kabil'deki kaotik çekilmeyi, "Amerika Birleşik Devletleri ve ordusunun imajına bir darbe" olarak yorumladı.

Çin ve Myanmar diplomatik ilişkilerin 73. yıldönümünde işbirliği anlaşmaları imzaladı Çin ve Myanmar diplomatik ilişkilerin 73. yıldönümünde işbirliği anlaşmaları imzaladı

Zhu, "Bölge ülkeleri ve uluslararası kurumlar Afganistan'ın istikrarı sürdürmesinin yanı sıra aşırılığın ve terörün beslendiği bir zemin olmaktan kaçınmasına yardımcı olmalı" diye uyardı. Uzman, tüm ülkelerin silah harcamalarını kısacağını; ekonomileri, toplumsal kalkınmalarının yanı sıra gençlerin eğitimine daha fazla odaklanacağını umduğunu söyledi. Zhu, "Bu açıdan bakıldığında uluslararası toplum Afganistan gibi ülkelere yardım etmek için her türlü çabayı göstermeli çünkü aşırılığın ve terörizmin temel nedeni yoksulluk ve eğitimsizliktir" dedi. ABD'li uzman sözlerine şöyle devam etti: "Askeri yöntemler aşırı ideoloji ve terörizmi yok edemez. Afganistan'da bunun doğru olduğu kanıtlandı."

Editör: İRFAN KARSLI