Politika

ABD'li General: Afganistan'daki ilçe merkezlerinin yaklaşık yarısı Taliban kontrolünde

Çarşamba günü düzenlenen basın toplantısında konuşan Milley, "Stratejik momentum, Taliban'dan yana görünüyor" dedi. Milley, "Taliban'ın kontrolü tamamen ele geçirme olasılığı...

Abone Ol

Çarşamba günü düzenlenen basın toplantısında konuşan Milley, "Stratejik momentum, Taliban'dan yana görünüyor" dedi. Milley, "Taliban'ın kontrolü tamamen ele geçirme olasılığı var; aynı zamanda diğer birçok senaryoya yönelik olasılıklar da söz konusu" dedi ve şöyle konuştu: "Oyunun sonunun henüz belli olduğunu düşünmüyorum." Militanlar ülkedeki 34 vilayet merkezinden hiçbirini henüz ele geçirememiş olsa da bu merkezlerin yaklaşık yarısına yönelik baskılarını sürdürdüklerini dile getiren Milley, Afgan güvenlik güçlerinin Kabil de dahil olmak üzere önde gelen kent merkezlerini korumak için pozisyonlarını güçlendirdiğini vurguladı.

ABD önderliğindeki kuvvetlerin Mayıs ayı başından itibaren Afganistan'dan çekilmeye başlamasıyla Afganistan'daki vilayetlerde Taliban'la hükümet güvenlik güçleri arasında şiddetli çatışmalar patlak verdi. ABD Başkanı Joe Biden, ABD askeri misyonunun Afganistan'daki varlığını resmi olarak sonlandırma tarihini, daha önce belirlediği 11 Eylül tarihinden günler öncesine çekerek 31 Ağustos olarak duyurmuştu.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı geçen hafta, geri çekilme işleminin yüzde 95'inden fazlasının tamamlandığını söyledi. Pentagon'a göre son yirmi yılda Afganistan'da 2 bin 400'ün üzerinde ABD askeri öldürüldü ve 20 bin asker yaralandı. Ayrıca 66 binin üzerinde Afgan askerinin öldürüldüğü ve 2,7 milyon kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığı tahmin ediliyor.