Sağlık

ABD'li araştırmacılar Kovid-19 aşılarında karma takviye doz için testlere başladı

ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü'ne (NIH) göre deneme, karma takviye doz uygulamanın güvenliğini ve bağışıklık sağlayıcılığını belirlemeyi amaçlıyor. Deneme, ABD'de onay almış üç K...

Abone Ol

ABD Ulusal Sağlık Enstitüsü'ne (NIH) göre deneme, karma takviye doz uygulamanın güvenliğini ve bağışıklık sağlayıcılığını belirlemeyi amaçlıyor. Deneme, ABD'de onay almış üç Kovid-19 aşısı olan Johnson & Johnson, Moderna veya Pfizer aşılarından biriyle tamamen aşılanmış yaklaşık 150 yetişkin üzerinde yapılacak.

Her aşı grubuna, 18 ila 55 yaşları arasında yaklaşık 25 kişi, 56 yaş ve üzeri için de yaklaşık 25 kişi dahil edilecek. İlk aşılama uygulamasını takip eden 12 ila 20 hafta arasında katılımcılar, denemenin bir parçası olarak Moderna Kovid-19 aşısından bir takviye doz olacak. Hiç Kovid-19 aşısı olmamış kişiler ise ayrı bir topluluk olarak araştırmaya katılacak. NIH'ye göre, bu gönüllülere ilk olarak iki doz Moderna Kovid-19 aşısı yapılacak. Yaklaşık 12 ila 20 hafta sonra bir takviye aşı dozu olacaklar.

Denemede araştırmacılar, katılımcıları güvenlik ve aşılamadan sonraki yan etkiler açısından değerlendirecek. NIH'ye göre, denemedeki araştırmacılar, mevcut dolaşımdaki SARS-CoV-2 türlerine ve ayrıca ortaya çıkan varyantlara karşı bağışıklık tepkilerini değerlendirebilmek için katılımcılardan periyodik olarak kan örnekleri isteyecek. İlk deneme sonuçlarının bu yazın sonlarında çıkması bekleniyor.