AB'nin yaptığı yazılı açıklamada, bu yardımla kritik insani ihtiyaçları olan ve kırılgan sağlık sistemlerine sahip ülkelerdeki aşılama kampanyalarının destekleneceği söylendi. Yardımın, soğuk zincirlerin, yaygınlaştırılmış aşı kayıt programlarının, tıbbi personelin ve destek ekibinin eğitiminin yanı sıra lojistiğin sağlanmasına da katkıda bulunacağı belirtildi.

AB kısa süre önce de çoğunluğu Afrika'da bulunan düşük ve orta gelirli ülkelerde güvenli ve etkili Kovid-19 aşılarına adil ve eşit erişimi güvence altına almak için AB'nin COVAX'a (Kovid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı) katkısını iki katına çıkararak bir milyar euro yardım yapma sözü vermişti.

Açıklamada Von der Leyen'in, "Dünya genelinde herkes korunana kadar salgının sona ermeyeceği konusunda her zaman net olduk. AB, Afrika Birliği'nin talebi halinde uzmanlarını (göndererek) ve tıbbi malzeme yardımıyla Afrikalı partnerlerimizin aşılama stratejilerini desteklemeye hazırdır" ifadeleri yer aldı.

Afrika CDC'den 643 kişinin hayatını kaybettiği M çiçeği vakalarında artış uyarısı Afrika CDC'den 643 kişinin hayatını kaybettiği M çiçeği vakalarında artış uyarısı

Von der Leyen, Avrupa'nın, en çok ihtiyaç duyanlara aşıyı ulaştırmak amacıyla Afrika'da ruhsatlandırma düzenlemeleri yaparak yerel aşı üretim kapasitelerini artırmak için destek verme olanaklarını araştırmakta olduğunu söyledi.

AB Komisyonu'nun Uluslararası Ortaklıklardan Sorumlu Üyesi Jutta Urpilainen de, Avrupa'nın Afrika'daki Kovid-19 salgınıyla mücadele etmek için 8 milyar eurodan fazla parayı seferber ettiğini belirtti. Dünya Sağlık Örgütü'nün Cuma günü verdiği bilgilere göre, Almanya, Çin, Rusya, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri'nin de aralarında bulunduğu ülkelerde, 70'i klinik deneme aşamasında olmak üzere, dünya genelinde 251 aşı adayı geliştirilmeye devam ediyor.

Editör: İRFAN KARSLI