Merkez, iniş kısmının planlandığı gibi Beijing saatiyle Cuma günü 13.30'da, Ay gezgini Yutu-2'nin (Yeşim Tavşanı-2) de Cuma günü saat 01.48'de uyku moduna geçtiğini belirtti.

Ay gecesinde güneş enerjisinin yetersizliğinden dolayı uyku moduna geçen Chang'e-4 keşif aracı, Cumartesi günü itibarıyla 778 Dünya günü boyunca Ay'ın karanlık yüzünde yer aldı ve gezgin bölümü 652,62 metre yol katetti. Bir Ay günü ve gecesinin her biri Dünya'da 14 güne denk düşüyor.

Çinli teknoloji şirketleri Berlin'de düzenlenen IFA Berlin 2024 fuarında dikkat çekti Çinli teknoloji şirketleri Berlin'de düzenlenen IFA Berlin 2024 fuarında dikkat çekti

Merkez tarafından yapılan açıklamaya göre, gezgin iyi durumda ve tüm bilimsel yükler normal şekilde çalışıyor. 8 Aralık 2018'de fırlatılan Chang'e-4 keşif aracı, 3 Ocak 2019'da Ay'ın karanlık yüzünde, Güney Kutbu -Aitken havzasında bulunan Von Karman Krateri'ne ilk yumuşak inişini gerçekleştirmişti. Yutu-2 gezgini, üç aylık tasarım ömrünü çok aştı ve Ay'da en uzun çalışan Ay gezgini oldu.

Editör: İRFAN KARSLI