Sağlık

ABD'de uzmanlar ürkütücü sayıdaki Kovid-19 ölümlerinden dolayı Trump'ı eleştirdi

Geçen yüzyılda hiçbir Amerikan başkanı bu kadar trajik boyutlarda can kaybına tanık olmamıştı. Ülkenin gördüğü en ölümcül olaylardan biri olan pandemiye bağlı ölümlerin sayısı...

Abone Ol

Geçen yüzyılda hiçbir Amerikan başkanı bu kadar trajik boyutlarda can kaybına tanık olmamıştı. Ülkenin gördüğü en ölümcül olaylardan biri olan pandemiye bağlı ölümlerin sayısı ABD'nin 405 bin kayıp verdiği II. Dünya Savaşı'ndaki sayıya hızla yaklaşıyor. 1918'deki grip pandemisinde ise 675 bin Amerikalı hayatını kaybetmiş, dünya çapında en az 50 milyon kişi ölmüştü.

Virginia Commonwealth Üniversitesi Toplum Sağlığı Merkezi'nin emeritus direktörü Steven Woolf, "Can kayıplarının en rahatsız edici yanı şu ki, bunlar önlenebilirdi ama biz virüse karşı savaş başlatmadık" dedi. Boston Üniversitesi'nden, Amerikan başkanlığı konusunda uzman olan Doçent Thomas Whalen, Donald Trump'ın, hastalığın toplumda yaratacağı ciddi sonuçları defalarca küçümsediğini söyleyerek başkana daha sert şekilde yüklendi.

Whalen, Trump için "Bunun bir tehdit olduğunu biliyordu ve gerçekten dikkatli ve yetenekli bir şekilde karşılık vermek için gerekeni yapmadı" dedi. ABD'de enfeksiyonlar yayılmaya devam ediyor ve hala azalma belirtisi göstermiyor; Ocak ayında günde ortalama 230 binden fazla yeni vaka ve 3 bin ölüm teyit ediliyor.